Ungaria sfidează din nou regulile UE

  • 20 Iunie 2020 13:45
Ungaria sfidează din nou regulile UE

Organizațiile neguvernamentale implicate în politica din Ungaria vor trebui în continuare să își dezvăluie donațiile străine, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că poziția Budapestei privind finanțarea din afara țării încalcă legislația europeană, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Legea din Ungaria privind ONG-urile s-a numărat printre măsurile adoptate de guvernul lui Orban împotriva a ceea ce consideră a fi o influență străină nedreaptă, având legătură cu dezacordurile sale cu miliardarul american, George Soros, care s-a născut la Budapesta.

Orban a acuzat organizațiile neguvernamentale finanțate de Soros de amestec politic. Soros a respins acuzațiile, spunând că e vorba de „distorsionări și minciuni” menite a crea un inamic extern fals pentru a distrage atenția cetățenilor ungari.

Vineri, ca primă reacție la decizia CJUE, Orban a spus că Ungaria va respecta hotărârea instanței în legătură cu finanțarea organizațiilor civice, dar regulile de transparență vor trebuie să se aplice în continuare.

„Toți ungurii vor ști despre fiecare forint trimis ca finanțare aici din străinătate în scopuri politice”, a declarat el la postul public de radio.

„Va fi dificil de aderat la decizia acestei instanțe”, a mai spus Orban, fără a intra în detalii.

Naționalistul Viktor Orban a spus că decizia CJUE are legătură cu „imperialismul liberal” din Europa de Vest care vrea să impună gândirea sa în privința familiei și migrației asupra acelor țări „care gândesc diferit”, precum Ungaria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău