Ungaria nu susține aderarea Kosovo la Consiliul Europei

  • 10 Ianuarie 2023 19:45
Ungaria nu susține aderarea Kosovo la Consiliul Europei

Ungaria nu susține aderarea Kosovo la Consiliul Europei, organizația paneuropeană axată pe problematica drepturilor omului, a declarat marți ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, relatează Agerpres.

Vorbind la Budapesta la o conferință de presă comună cu omologul său sârb Ivica Dacic, Szijjarto a apreciat că, înainte de a cere aderarea la organizații internaționale, Kosovo trebuie mai întâi să-și reglementeze relațiile cu Serbia.

''Poziția noastră este aceea că, dacă anumite organisme europene ar dori să admită Kosovo înainte ca acesta să ajungă la un acord (cu Serbia), s-ar pune în pericol ajungerea la un compromis. De aceea, în eventualitatea unui vot, Ungaria va vota împotriva aderării Kosovo la Consiliul Europei'', a explicat ministrul ungar, care a îndemnat la un ''dialog autentic'' între Serbia și Kosovo.

Ungaria a recunoscut independența pe care Kosovo și-a proclamat-o în 2008. Într-o vizită recentă în capitala kosovară Pristina, președinta Ungariei, Katalin Novak, a declarat că Budapesta sprijină ''integrarea țărilor din Balcanii Occidentali în UE, inclusiv integrarea europeană a Kosovo''.

Kosovo a cerut în decembrie oficial aderarea la UE, adică lansarea negocierilor de aderare. Ministrul Ivica Dacic a spus atunci că a primit asigurări din partea lui Peter Szijjarto că Ungaria nu susține inițierea negocierilor de aderare a Kosovo la UE atât timp cât Belgradul și Pristina nu-și normalizează relațiile.

Pe de altă parte, Szijjarto a subliniat marți la conferința de presă că Ungaria și Serbia sunt direct și sever afectate de migrația ilegală și de războiul din Ucraina, astfel că Budapesta și Belgradul au interesul ca acest război să se încheie cât mai curând. Puține alte țări în Europa sunt afectate de două provocări de securitate simultane într-o asemenea măsură, a mai spus șeful diplomației ungare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău