Ungaria își menține rezervele față de ratificarea aderării Suediei la NATO

  • 21 Decembrie 2023 18:49
Ungaria își menține rezervele față de ratificarea aderării Suediei la NATO

Premierul ungar Viktor Orban a insistat joi că deputații partidului său, Fidesz, rămân reticenți asupra aderării Suediei la NATO, și a negat că Ungaria s-ar coordona cu Turcia pentru a menține în continuare blocată această aderare, relatează Agerpes.

Vorbind la o conferință de presă cu mass-media internaționale, Orban a susținut că ratificarea aderării Suediei la NATO "va fi determinată de Parlamentul Ungariei", și a adăugat că deputații au "reticențe" cu privire la această ratificare.

Premierul ungar a amintit că, după ce parlamentul de la Budapesta a ratificat pe 23 martie aderarea la NATO în cazul Finlandei, aceasta din urmă s-a alăturat imediat altor state membre ale UE în acțiunea judiciară pe care Comisia Europeană, susținută de Parlamentul European, a declanșat-o împotriva Ungariei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a contesta noua lege ungară de protecție a minorilor, care interzice în școli materialele despre homosexualitate.

Turcia și Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianță. Ankara invocă lipsa de cooperare a guvernului de la Stockholm în extrădarea către Turcia a unor persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizații teroriste, în special din zona kurdă, iar Budapesta reproșează politicienilor suedezi că și-au făcut un obicei din a emite critici la adresa guvernului conservator condus de Viktor Orban.

Acesta din urmă a mai susținut la aceeași conferință de presă că Ungaria nu se coordonează cu Turcia în a menține blocată aderarea Suediei la NATO. Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto afirmase în luna iulie că Ungaria nu va amâna în continuare ratificarea aderării Suediei dacă Turcia își ridică obiecțiile.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat în octombrie că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la Alianță. Însă luna aceasta, el a condiționat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău