Ungaria înăsprește măsurile pentru a lupta împotriva un al treilea val 'foarte puternic' al epidemiei

  • 04 Martie 2021 15:06
Ungaria înăsprește măsurile pentru a lupta împotriva un al treilea val 'foarte puternic' al epidemiei

Ungaria a anunțat joi noi măsuri restrictive în încercarea de a lupta cu un al treilea val 'foarte puternic' al epidemiei de COVID-19, luând decizia de a închide de luni școlile primare, grădinițele, aproape toate magazinele și serviciile, transmit Reuters și MTI.

În condițiile unui număr record de 6.278 de cazuri noi de infectare anunțat joi, cel mai ridicat din ultimele trei luni, provocat mai ales de propagarea variantei britanice a coronavirusului, prim-ministrul Viktor Orban se confruntă cu o provocare politică din ce în ce mai mare.

Orban, pe care îl așteaptă o bătălie electorală în prima jumătate a anului viitor, menținuse deschise magazinele și activitățile industriale spre a limita impactul pandemiei asupra economiei, care a înregistrat în 2020 o scădere cu 5%.

'Al treilea val (de epidemie) este puternic, foarte puternic și mai rău decât a fost al doilea val', le-a spus joi reporterilor șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas.

Gulyas a explicat că, în Ungaria, campania de vaccinare s-a accelerat, însă nu se desfășoară suficient de rapid pentru a opri noul val.

Noile măsuri prevăd că școlile primare și grădinițele vor rămâne închise până la 7 aprilie, lecțiile trecând în online. Toate magazinele - exceptându-le pe cele alimentare, farmaciile și benzinăriile - vor fi închise între 8 și 22 martie, la fel și serviciile, mai puțin cele private de sănătate.

Sălile de sport vor fi închise pentru public timp de două săptămâni, dar exercițiul fizic în aer liber va fi permis cu respectarea regulilor de distanțare socială.

Totodată, guvernul le cere angajatorilor să le permită salariaților, mai ales celor cu copii, să lucreze de acasă în toate situațiile în care este posibil, a adăugat Gulyas, menționând că măștile rămân obligatorii în toate spațiile publice.

Vor fi impuse controale mai stricte la granițe, însă transportul de mărfuri și traficul de tranzit nu vor fi restricționate, a precizat el.

'Sperăm că ne aflăm în ultima fază a pandemiei și, în câteva săptămâni sau luni, vom ajunge la nivelurile de vaccinare ce vor permite o redeschidere (a economiei), care va începe din 22 martie în mod gradual', a mai afirmat el.

Ungaria a devenit săptămâna trecută prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea populației cu vaccinul chinezesc de la Sinopharm, după ce demarase administrarea vaccinului rusesc Sputnik V, deși niciunul nu are autorizare de urgență în UE. În paralel se desfășoară imunizarea cu cele trei vaccinuri aprobate în UE, de la Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Până joi, peste 785.000 de persoane primiseră cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

De la debutul pandemiei, Ungaria, țară cu 10 milioane de locuitori, a raportat 446.178 de cazuri de infectare cu coronavirus și 15.476 de decese.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău