Ungaria contestă un demers al Parlamentului European de a-i bloca preluarea președinției Consiliului UE

  • 25 Mai 2023 18:56
Ungaria contestă un demers al Parlamentului European de a-i bloca preluarea președinției Consiliului UE

Ungaria nu va permite Parlamentului European să-i blocheze președinția semestrială a Consiliului UE pe care această țară o va exercita în a doua jumătate a anului viitor, a declarat joi ministrul ungar al justiției, Judit Varga, amintind că Parlamentul European nici nu are competențe în această chestiune, relatează presa ungară, citată de Agerpres.

„Parlamentul European vrea încă o dată să-i ia ceva Ungariei. Săptămâna viitoare va vota din nou o rezoluție împotriva Ungariei, prin care vor să blocheze președinția ungară" a Consiliului UE, a remarcat Judit Varga.

Guvernul de la Budapesta "nu va permite" ca Ungariei să-i fie luată această președinție semestrială, a adăugat ea, reacționând astfel la relatările din presa internațională conform cărora mai multe grupuri politice din legislativul european cer ca într-o rezoluție pe care o vor prezenta să fie inclus și un paragraf care să pună la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita această președinție, invocând încălcarea statului de drept de către guvernul premierului Viktor Orban.

Însă Consiliul UE (statele membre), nu Parlamentul European, este cel care decide asupra președinției rotative, iar aceasta cu un vot în unanimitate, așadar Parlamentul European "nu are nimic de-a face cu asta", a amintit ministrul ungar al justiției.

Aflat de 13 ani în fruntea unui guvern de orientare conservatoare, Viktor Orban are o relație tensionată cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunității LGBT, respingerea migranților ilegali, controlul asupra presei, justiției și achizițiilor publice sau contestarea întâietății deciziilor Curții de Justiție a UE (CJUE) asupra dreptului național.

Pentru toate acestea, Comisia Europeană a blocat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, prin care această țară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie. Mai mult, Bruxellesul a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiționalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor state membre despre care consideră că încalcă statul de drept, blocând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău