Ungaria | Circa 1.000 de persoane au protestat în fața Parlamentului, reunit după alegerile din aprilie

  • 08 Mai 2018 19:27
Ungaria | Circa 1.000 de persoane au protestat în fața Parlamentului, reunit după alegerile din aprilie

Parlamentul Ungariei s-a reunit marți în prima sa sesiune după alegerile legislative de luna trecută care i-au oferit lui Viktor Orban al treilea mandat, în timp ce aproximativ 1.000 de persoane au protestat în fața Parlamentului de la Budapesta împotriva a ceea ce ei numesc un regim autoritar, relatează Reuters.

Naționalistul Viktor Orban și-a extins controlul asupra mass-mediei și a plasat aliați la conducerea fostelor instituții independente. Ostilitatea sa de a accepta migranți în Ungaria l-a pus în conflict cu Uniunea Europeană, însă aceasta s-a dovedit a fi o poziție populară la scrutinul de luna trecută, în special în zonele rurale.

Viktor Orban urmează să fie reales premier joi de Parlament în urma unui vot ce se așteaptă a fi doar o formalitate, urmând ca acesta să se adreseze apoi legislatorilor.

Protestatarii din Budapesta, care au fluturat steaguri ale Ungariei și UE, susțin că Orban a sufocat mass-media și a manipulat regulile electorale în favoarea partidului său.

'Consider acest guvern ca fiind nelegitim', a spus un protestatar. 'Modificând legea electorală și-a asigurat majoritatea parlamentară', a mai spus el.

Protestatarii au scandat 'Democrația, democrația! și au ridicat un banner în fața Parlamentului cu mesajul 'Constituția este ilegitimă'. Un alt protest era așteptat la sfârșitul zilei.

Politicile economice ale lui Orban au determinat o creștere economică de patru procente în țara central europeană. Partidul său Fidesz deține 133 din 199 de locuri din Parlament. Viktor Orban este cel mai longeviv premier din Ungaria post-comunistă.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău