Ungaria | Cel mai mare portal independent de știri, închis pentru scurt timp pentru a-și apăra libertatea editorială

  • 01 Octombrie 2018 18:04
Ungaria | Cel mai mare portal independent de știri, închis pentru scurt timp pentru a-și apăra libertatea editorială

Cel mai mare portal independent de știri din Ungaria și-a închis pentru scurt timp luni prima pagină online pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce consideră a fi declinul libertății sale editoriale și a obține o finanțare din partea cititorilor protejându-și astfel independența, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Jurnaliștii care lucrează la Index.hu se tem că cei doi investitori care au preluat controlul asupra portalului de știri luna trecută ar avea legătură cu prim-ministrul Viktor Orban și partidul său de dreapta aflat la putere Fidesz și că ar încerca să reducă libertatea editorială.

"Luni dimineață am făcut ceva fără precedent: am oprit Index pentru un timp pentru ca cei care îl consideră important să vadă cum ar fi fără noi", a scris redactorul-șef Attila Toth-Szenesi într-un articol.

El a spus că achiziția portalului a fost "o chestiune de importanță vitală" întrucât noii proprietari care controlează Index, o companie separată CEMP, care își vinde spațiul publicitar, și o altă companie ce oferă sisteme editoriale.

Toth-Szenesi se teme că achiziția a fost cumva finanțată de asociații lui Orban printr-un mecanism cunoscut în Ungaria drept Sistemul național de cooperare (NER). Sub auspiciile NER, înființat în 2010 pentru a contracara valorile liberale și a susține politicile naționaliste, unii dintre asociații lui Orban au obținut o mare parte din afaceri finanțate din fonduri publice.

"În Ungaria de astăzi cei care sunt în măsură să împrumute miliarde cumpărătorilor trebuie să aparțină NER al lui Orban", a scris Toth-Szenesi, anunțând o campanie de colectare de fonduri via internet, considerând că această finanțare ar contribui la reducerea dependenței financiare față de CEMP.

Până la 12.00 GMT luni, campania a strâns aproximativ 10 milioane de forinți (36.000 dolari) de la aproximativ 1.350 de susținători.

Niciunul dintre cei doi noi proprietari - Gabor Ziegler și Jozsef Oltyan - nu au fost disponibili luni pentru comentarii. Ziegler a negat anterior că ar fi fost sprijinit de cineva în decizia de a achiziționa Index.

Oltyan este membrul unui partid în coaliție cu Fidesz, în timp ce Ziegler a făcut parte din personalul filialei Business în cadrul Index de aproape două decenii.

Zeci de ziare, posturi de radio și de televiziune critice față de Orban - reales în aprilie - și-au schimbat proprietarii în ultimii patru ani. Unele au fost ulterior închise, în timp ce altele și-au schimbat rapid și radical tonul.

Guvernul neagă că subminează libertatea presei sau încearcă să influențeze mass-media sau pe proprietarii acestora prin piața de publicitate.

În Ungaria, tendința agențiilor de publicitate a fost să facă reclamă crescândă în mijloacele media proguvernamentale, permițându-le acestora să prospere în timp ce instituțiile cu o atitudine mai critică față de guvernul Orban au avut de suferit.

Orban a criticat sever în trecut website-ul Index, care investighează presupusa corupție guvernamentală și publică editoriale ce critică retorica antiimigrație, anti-Uniunea Europeană, alături de informații din surse independente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău