Ungaria avertizează public Bulgaria că îi va bloca aderarea la Schengen dacă nu abroga taxa pe tranzitul gazului rusesc

  • 17 Decembrie 2023 10:00
Ungaria avertizează public Bulgaria că îi va bloca aderarea la Schengen dacă nu abroga taxa pe tranzitul gazului rusesc

Ungaria se va opune prin veto aderării Bulgariei la spațiul Schengen dacă guvernul de la Sofia nu abrogă noua taxă pe tranzitul gazului rusesc, a transmis sâmbătă Ministerul de Externe ungar, relatează Agerpres.

Într-un comunicat ce-l menționează pe ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, acesta precizează că a transmis clar guvernului de la Sofia că Budapesta va bloca prin veto aderarea Bulgariei la spațiul Schengen dacă respectiva taxă percepută asupra principalei surse de aprovizionare cu gaz a Ungariei rămâne în vigoare. "Dacă ei pun în pericol pentru mult timp securitatea aprovizionării Ungariei cu energie, atunci noi vom opune veto intării lor în Schengen", a avertizat șeful diplomației ungare.

Noul guvern bulgar condus de premierul pro-occidental Nikolai Denkov a impus în luna octombrie o taxă de 20 de leva (10 euro) pe fiecare megawatt oră de gaz rusesc, pentru a diminua veniturile Rusiei în contextul războiului din Ucraina, deși nu a existat la nivelul UE vreo decizie pentru impunerea unei asemenea taxe.

Ungaria consideră această nouă taxă ilegală și nejustificată și a cerut Comisiei Europene să inițieze o investigație împotriva Bulgariei, ceea ce nu s-a întâmplat. Serbia și Macedonia de Nord au protestat la rândul lor față de impunerea acestei taxe de către Bulgaria.

Ungaria, țară lipsită de ieșire la mare și deci cu posibilități limitate de a se aproviziona cu gaze naturale lichefiate (GNL), este în continuare dependentă de gazul importat din Rusia. Gazul rusesc care tranzitează Bulgaria către Ungaria și Serbia vine dinspre Turcia prin conducta TurkStream.

Premierul bulgar, care a motivat taxa impusă tranzitului rusesc prin creșterea veniturilor la bugetul de stat și a susținut că această taxă ar "echilibra" piața, a declarat săptămâna aceasta că Ungaria i-a trimis prin canale diplomatice semnale că ar putea bloca aderarea Bulgariei la Schengen și a promis că o va abroga.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău