Ungaria anunță că va trimite un ajutor financiar direct Ucrainei, nu în cadrul planului comun propus de CE și adoptat de PE

  • 24 Noiembrie 2022 15:15
Ungaria anunță că va trimite un ajutor financiar direct Ucrainei, nu în cadrul planului comun propus de CE și adoptat de PE

Guvernul Ungariei, acuzat de "șantaj" la adresa Bruxellesului, a anunțat că va trimite Ucrainei un sprijin financiar direct, nu în cadrul propus de Comisia Europeană privind un plan de ajutor comun de 18 miliarde de euro pentru 2023 și care a primit joi aprobarea Parlamentului European, relatează Agerpres.

„Vom furniza Ucrainei 187 de milioane de euro, provenite din bugetul național", a scris joi pe Twitter Balazs Orban, directorul politic al premierul naționalist Viktor Orban (fără legătură de rudenie), la o zi după publicarea unui decret în acest sens.

„Aceasta va fi contribuția Ungariei la ajutorul comun al UE de 18 miliarde de euro, dar nu prin intermediul unui împrumut comun", a explicat el.

Joi, Parlamentul European, reunit la Strasbourg, și-a dat acordul, cu 507 voturi pentru, 38 împotrivă și 26 de abțineri, pentru noul sprijin financiar, de 18 miliarde de euro, destinat Kievului, pentru ca Ucraina să facă față consecințelor economice ale invaziei ruse.

"Acest vot este important nu doar pentru finanțarea indispensabilă care este pusă la dispoziția poporului ucrainean, ci și pentru democrație", a declarat președinta conservatoare a PE, Roberta Metsola, după ce a anunțat în plen votul, care s-a desfășurat "cu o viteză record".

Viktor Orban s-a opus săptămâna trecută propunerii europene de a acorda Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro pentru 2023, sub formă de împrumuturi ale căror dobânzi ar fi acoperite de statele membre.

"Ungaria nu va accepta ca membrii UE să contracteze împreună împrumuturi pentru a ajuta Ucraina", a insistat el, preconizând transferul unei sume, divizată "echitabil" între Cei 27.

Guvernul "rămâne atașat de ideea de a sprijini financiar Ucraina în contextul războiului", subliniază decretul.

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a spus că acest "blocaj" al Ungariei echivalează cu "un pur șantaj politic".

Eurodeputații au denunțat la rândul lor atitudinea guvernului ungar. Într-o altă rezoluție votată joi, ei "deplâng faptul că autoritățile ungare continuă să se folosească abuziv de regula europeană a unanimității pentru a bloca decizii esențiale". PE cere Comisiei să rămână fermă în fața presiunilor Budapestei, acuzată de "șantaj".

Fondul Monetar Internațional a estimat nevoile Ucrainei la 3-4 miliarde de euro pe lună în 2023.

În cursul celor 12 ani la putere, premierul ungar a blocat sau a amenințat cu blocarea în mod regulat a măsurilor UE, indiferent dacă a fost vorba de chestiuni legate de migrație sau de sancțiuni împotriva Rusiei.

Decizia survine în contextul în care Bruxellesul se pregătește să ia o decizie privind înghețarea de fonduri europene din cauza problemelor cu corupția și cu achizițiile publice din această țară.

Bani de care Ungaria are nevoie mai mult ca oricând, în contextul inflației galopante și al unei monede naționale în cădere liberă.

Parlamentul European a estimat recent că cele 17 măsuri anunțate de Ungaria nu sunt suficiente și nu au fost complet puse în aplicare, cerând continuarea procedurii judiciare împotriva Budapestei.

Decizia finală va fi luată de statele membre, în cadrul Consiliului, după avizul Comisiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:5,66 m/s
Wed
-1
Thu
-2
Fri
-1
Sat
-0
Sun
1
Arhivă Radio Chișinău