UNESCO face apel la ''consolidarea'' cooperării regionale în lupta împotriva traficului de bunuri culturale

  • 15 Decembrie 2021 19:41
UNESCO face apel la ''consolidarea'' cooperării regionale în lupta împotriva traficului de bunuri culturale

UNESCO a făcut apel miercuri, la New Delhi, la o consolidare semnificativă a parteneriatelor internaționale și a cooperării regionale împotriva traficului ilicit de bunuri culturale, în timp ce Australia se pregătește să restituie Indiei 14 opere de artă, furate sau exportate ilegal, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Există o recunoaștere tot mai mare la nivel global a faptului că bunurile culturale, scoase ilegal din țara de origine, trebuie restituite", a declarat pentru AFP Eric Falt, directorul UNESCO pentru Asia de Sud, în cadrul unui seminar la New Delhi dedicat mijloacelor de combatere a traficului de bunuri culturale.

"Unul dintre instrumentele de care dispunem este Convenția UNESCO din 1970", ratificată de 141 de țări, a reamintit reprezentantul organizației, "însă parteneriatul internațional și cooperarea regională trebuie consolidate în mod semnificativ".

India, una dintre cele mai bogate țări din lume în ceea ce privește moștenirea culturală, a fost victima unui număr mare de furturi și jafuri de-a lungul anilor.

"Lucrăm mai mult ca oricând pentru a întâmpina restituirea anumitor obiecte (culturale) Indiei", a mai spus el, și "fiecare dintre aceste restituiri este importantă".

Premierul indian Narendra Modi, în timpul ultimei sale vizite în Statele Unite pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a obținut restituirea a 157 de bunuri culturale care au făcut obiectul comerțului ilicit, a amintit diplomatul.

Din ce în ce mai multe țări tind, în general, să restituie "voluntar" bunuri culturale, potrivit acestuia.

Australia, care "începe să acorde o mare atenție provenienței obiectelor aflate în prezent în colecțiile sale", este una dintre ele.

În acest context, Galeria Națională a Australiei din Canberra a anunțat în iulie restituirea, în 2022, a 14 bunuri culturale, care au fost furate, obiectul unor jafuri sau exportate ilegal.

Colecția care urmează să fie restituită constă în mare parte din "obiecte religioase și culturale", cu o valoare totală de circa 2,2 milioane de dolari, unele datând din secolul al XII-lea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău