Unele țări încep să își facă stocuri de alimente pe ce măsură ce prețurile cresc, iar criza COVID se agravează

  • 14 Octombrie 2020 15:12
Unele țări încep să își facă stocuri de alimente pe ce măsură ce prețurile cresc, iar criza COVID se agravează

Cumpărătorii de produse agricole din Cairo și până în Islamabad au intrat într-o febră a cumpărăturilor după ce pandemia de Covid-19 a perturbat lanțurile de aprovizionare, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.ro.

Iordania și-a constituit rezerve record de grâu în timp ce Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a luat o măsură neobișnuită de a cumpăra grâu de pe piețele internaționale tocmai în timpul în mijlocul recoltatului producției interne. La rândul său Taiwanul a anunțat că își va majora rezervele strategice de alimente, iar China a început să cumpere nutreț pentru a-și hrăni efectivele în creștere de porci.

Toate aceste achiziții anticipate scot în evidență modul în care țările încearcă să se protejeze în contextul îngrijorărilor că pandemia va afecta operațiunile portuare și va întrerupe comerțul mondial. Pandemia a afectat deja lanțurile de aprovizionare domestice, de la fermă la farfurie, în timp ce rafturile goale ale magazinelor au determinat consumatorii din întreaga lume să își modifice obiceiurile de cumpărare.

"Covid-19 i-a forțat pe consumatori să treacă de la o abordare a stocurilor de tip "just-in-time" la una mai conservatoare care a fost etichetată drept "just-in-case". Rezultatul, consumatorii și-au făcut stocuri mai mari ca măsură de prevenție împotriva viitoarelor întreruperi", a declarat analistul Bank of America Corp., Francsico Blanch.

Mai mulți factori stimulează o creștere a prețurilor la porumb, grâu și soia boabe precum inundațiile din China și achizițiile crescute ale Beijingului de produse agricole pentru a-și respecta angajamentele asumate în prima fază a acordului comercial convenit cu SUA. Însă Beijingul vrea să țină cont și de lecțiile învățate în perioada pandemiei și să se asigure că stocurile sale sunt suficiente pentru a face față unor probleme apărute pe lanțul de aprovizionare.

Chiar dacă câteva țări încearcă să își majoreze rezervele strategice, precum Egiptul și Pakistanul, altele au decis să își urgenteze achizițiile de produse alimentare din alte motive precum accesul la valută, amploarea livrărilor interne și necesitatea de a ține prețurile de pe piața internă sub control, a declarat economistul șef al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Abdolreza Abbassian.

"Multe țări ar putea cumpăra acum dar ar putea să își reducă achizițiile la începutul anului următor pentru că nu vor mai avea nevoie. Mă aștept ca acest lucru să se întâmple, în special având în vedere condițiile care nu sunt grozave pentru grâul de iarnă și faptul că dacă mai aștepți prețurile ar putea continua să crească", a spus Abbassian.

Prețurile la produsele agricole sunt în creștere pe măsură ce țările își majorează achizițiile, la care se adaugă cererea crescută venită din China și seceta din regiunea Mării Negre. În aceste condiții, indicele Bloomberg Agriculture Subindex, care urmărește evoluția contractelor futures la o serie de produse agricole importante, a crescut cu 20% începând din luna iunie.

Iar analiștii se aștepată ca China să continue să alimenteze cererea în cursul anului următor. Cel mai mare importator mondial de produse variate, începând de la țiței și până la soia boabe, intenționează să își majoreze rezervele de stat în conformitate cu planul cincinal.

"Cu siguranță, China va continua să susțină prețurile la materii prime dacă va face astfel de achiziții importante", susține analistul Commerzbank AG, Daniel Briesemann.

Aceste achiziții suplimentare sunt o veste bună pentru producători, care au văzut cum cererea pentru produse precum porumb sau zahăr a scăzut pe măsur ce pandemia a oprit transporturile și a redus cererea pentru etanol produs din porumb sau trestie de zahăr.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău