Unele instituții media din R.Moldova fac partizanat politic și prezintă informații părtinitoare

  • 29 Martie 2018 14:33
0%
00:00:00
00:00:00

Mai multe instituții media din Republica Moldova prezintă în știri informații incomplete și manipulatorii. Totodată, unele televiziuni și portaluri online fac partizanat politic, prezentând informații părtinitoare. Sunt concluziile unui raport al Centrului pentru Jurnalism Independent, care a monitorizat cele mai importante știri de la 12 instituții de presă din R.Moldova, pe parcursul lunilor ianuarie-martie. 

Timp de trei luni, experții media au monitorizat cele mai importante evenimente, precum învestirea noilor miniștri, adoptarea legii anti-propagandă, demisia lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Capitalei și cea a lui Alexandru Tănase din funcția de ministru al Justiției, precum și concluziile Consiliului de Afaceri Externe al UE privind R.Moldova.  Experții au constatat că mai multe instituții media reflectă evenimentele în favoarea unor partide politice. Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

„Printre tehnicile și procedeele de manipulare constatate de raportul nostru se numără: generalizarea, etichetarea, jurnaliștii nu separă faptele de opinie sau nu oferă dreptul la replică uneori, mai rar , jurnaliștii au recurs la utilizarea informațiilor false.”

Autorul studiului, expertul media Victor Gotișan, spune că mai multe instituții media: portaluri online și televiziuni, prezintă uneori informații incomplete sau tendențioase, cu încălcarea eticii jurnalistice.

„Mai multe instituții media continuă să ignore normele de scriere a știrilor, se folosesc de anumite tehnici de manipulare. Majoritatea subiectelor au fost reflectate în lumina preferințelor politice ale instituțiilor media. De exemplu Publika TV, Prime TV, Canal 2, canal 3, au difuzat în mare parte același conținut și au favorizat PDM sau liderii acestuia. Pe de altă parte Accent TV și NTV au favorizat în știrile lor PSRM sau reprezentanții acestui partid. De exemplu, principala sursă în știrile Accent TV este Igor Dodon. La Jurnal TV s-au înregistrat multe cazuri de etichetare și lipsa dreptului la replică.”

Constatările au fost făcute în cadrul raportului „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton”. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău