Unele cote de impozitare a veniturilor ar putea fi majorate

  • 05 Octombrie 2020 18:19
Unele cote de impozitare a veniturilor ar putea fi majorate

Unele cote de impozitare a veniturilor se propun a fi majorate până la 12%.

Prevederea se conține în proiectul măsurilor de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, propus spre consultări publice de către Ministerul Finanțelor. În proiect se menționează că sistemul de impozitare a veniturilor în Republica Moldova este caracterizat prin cote de impozitare fragmentare (12%, 10%, 7%, 6%, 5% etc.),  impunându-se necesitatea promovării măsurilor de uniformizare a acestora, prin stabilirea unei cote standard de 12%, transmite IPN.

Astfel, cota de impozitare pentru darea în locațiune de către o persoană fizică altei persoane fizice ar putea crește de la 7% la 12%. Darea în locațiune de către persoană fizică unei persoane juridice, cu excepția terenurilor agricole, va fi impozitată cu 12%, potrivit proiectului, comparativ cu 10% în prezent. Cu două puncte procentuale se propune a fi majorată și cota de impozitare în cazul vânzării mărfurilor, de la 10 la 12%.

În același timp, pentru a asigura atractivitatea investițională a economiei naționale, cota de impozitare a veniturilor din dividende se propune a fi menținută la nivelul de 6%, ceea ce va reprezenta 50% din cota standard de 12%. La fel, cu 50% din cota standard urmează a fi impozitate veniturile obținute de persoanele fizice și achiziționeri de la vânzarea producției agricole.

Potrivit proiectului, se propune menținerea acelorași cote de impozitare pentru regimul fiscal al agenților economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, regimul fiscal aplicat activității independente, precum și pentru regimul fiscal aplicat rezidenților parcurilor IT.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău