Unele achiziții publice în Moldova se fac cu încălcarea legislației, susțin experți
-
13 Martie 2019 18:05
Unele achiziții publice în Republica Moldova se fac cu încălcarea legislației, implicit prin netransparența informațiilor despre cum sunt utilizați banii publici. Despre aceasta a menționat președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), în cadrul unei mese rotunde, transmite IPN.
Potrivit Olesei Stamate, în conformitate cu noua lege a achizițiilor publice, autoritățile contractante sunt obligate să includă în componența grupului de lucru reprezentanți ai societății civile, lucru pe care, unii dintre ei nu l-au acceptat. Alte încălcări țin de indicarea specificațiilor „cu dedicație” a bunurilor pe care vor să le achiziționeze. Acest lucru a fost făcut de Autoritatea Națională de Integritate în achiziția imprimatelor și calculatoarelor, dar și de către Curtea de Conturi, care a elaborat specificații care vizează un anumit brand, și anume ultimului model de Iphone. „Dacă este o necesitate, trebuie argumentată în mod public”, a spus Olesea Stamate.
Președinta AGER s-a referit și la procurarea a 31 de autobuze pentru municipiul Chișinău, menționând că, în acest caz, contractul de achiziție a fost încheiat cu două zile după ce la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a fost depusă o contestație pe acest caz. Olesea Stamate spune că în legislație este o lacună – ANSC nu este obligată să informeze autoritatea contractantă despre faptul că a fost depusă o contestație, nici autoritatea contractantă nu este obligată prin lege să verifice înainte de a încheia contractul dacă a fost depusă o contestație.
Într-un alt caz, în caietul de sarcini a achizițiilor seturilor pentru nou-născuți, anunțate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, se menționează că furnizorul produselor, cu excepția scutecelor, să fie autohton. Ceea ce nu este bine, potrivit Olesei Stamate, din moment ce se Moldova armonizează legislația națională la acquis-ul comunitar.
Potrivit Alei Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, în municipiul Chișinău, în domeniul achizițiilor în sistemul educațional licitațiile se truchează în mai multe situații. Ala Revenco susține că pe parcursul a mai muți ani se aplică diverse scheme în cadrul Direcțiilor Educație, prin care se limitează transparența și concurența în achizițiile publice. „Dacă e vorba de reparații în grădinițe, de exemplu Direcția Centru, 80% din lucrările de reparație le-a făcut prin achiziții netransparențe, Direcția Râșcani – 50%. Chiar dacă se fac planuri de achiziții la început de an, la sfârșit de an sunt sute de achiziții netransparente în fiecare instituție”, a adăugat Ala Revenco.
Organizatorii au prezentat și un nou instrument prin care se vor putea monitoriza achizițiile publice, portalul revizia.md.