Unde-i miliardul? 50 de dosare penale și un prejudiciu de 35 miliarde lei (Mold-street)

  • 07 Decembrie 2019 11:47
Unde-i miliardul? 50 de dosare penale și un prejudiciu de 35 miliarde lei (Mold-street)

În trimestrul III al acestui an, cele trei bănci aflate în procedură de lichidare (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au încasat 63,8 milioane lei, cu circa 30 milioane lei mai mult față de rezultatul din trimestrul II al 2019, scrie Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, cei mai mulți au fost incasați de Banca Socială – circa 50 milioane lei, ceea ce este dublu peste nivelul din trimestrul II. În schimb la Unibank nu s-a reușit încasarea nici măcar a unui milion de lei. 

În total de la data retragerii licenței pe 16 octombrie 2015, cele trei bănci au încasat suma de 2,35 miliarde lei, arată datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Pentru a returna toată suma creditelor de urgență acordate de BNM în noiembrie 2014 și martie 2015, în baza garanției Guvernului, e nevoie de acumulat încă 11,76 miliarde lei, fără dobânzi.

Lichidatorii celor trei bănci întreprind în continuare măsuri legale aferente recuperării creditelor. Astfel, lichidatorii colaborează cu organele de anchetă și organele judiciare și continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor contractate de la aceste bănci și achitarea creditelor de urgență acordate de BNM.

Potrivit BNM acum pe rol se află 97 de acțiuni în instanțele de judecată (banca are calitatea de reclamant), cu valoarea pretențiilor de 4,43 miliarde lei. 240 de debitori se află în proces de insolvabilitate, suma validată pentru a fi restituită se ridică la 4,28 miliarde lei. Totodată 50 de dosare penale se află în gestiunea organelor de anchetă penală, procurorii calculând un prejudiciu de peste 35,1 miliarde lei.

Potrivit BNM, totalul dosarelor penale și valoarea totală a acestora nu pot fi utilizate, având în vedere că sunt raportate de fiecare bancă separat, fără a lua în considerație că pot face obiectul aceleiași investigații.

La fel sunt și 483 de titluri executorii aflate la executare în valoare de 4,9 miliarde lei. Executarea însă are loc anevoios. Astfel în trimestrul III au fost executate parțial sau total 113 de titluri, dar au fost recuperate de la debitori doar 18 milioane lei, o sumă derizorie în comparație cu valoarea totală a titlurilor executorii.

Nici licitațiile de vânzare a bunurilor preluate în posesie de la debitori nu aduc sume importante, doar aproape 6 milioane lei în trimestrul III. De exemplu Unibank nu a încasat nici-un ban și nu a vândut niciun activ sau bun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău