Unde și ce acte urmează a fi prezentate pentru înregistrarea nerezidenților care dețin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligații fiscale?

  • 20 Mai 2021 10:21
Unde și ce acte urmează a fi prezentate pentru înregistrarea nerezidenților care dețin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligații fiscale?

În Baza generalizată a practicii fiscale au fost introduse modificări privind actele ce urmează a fi prezentate pentru înregistrarea nerezidenților care dețin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligații fiscale. Modificările au fost introduse în temeiul Ordinului SFS nr. 352 din 28.09.2017 cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind evidența contribuabililor, scrie bizlaw.md.

Conform pct. 22 din Instrucțiunea privind evidența contribuabililor, aprobată prin Ordinul SFS nr.352/2017, persoanele juridice sau organizații cu statut de persoană fizică nerezidentă care dețin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligații fiscale depun cererea de atribuire a codului fiscal (anexa nr.2 la Instrucțiune), în termen de 3 zile lucrătoare de la data apariției obligației fiscale sau a obiectului impozabil, la subdiviziunea SFS în a cărei rază a apărut obiectul impozabil/obligația fiscală sau prin SIA „e-Cerere” modulul „Înregistrarea on line a contribuabililor” la care se va anexa:

  1. extrasul din registrul comerțului național din țara de origine ce confirmă că conform legislației sale naționale nerezidentul este persoană juridică;
  2. copia certificatului de înregistrare al persoanei juridice nerezidente;
  3. copiile de pe documentele de identificare al nerezidentului (copia certificatului de atribuire a codului fiscal sau a altui document recunoscut ca atare);
  4. copiile contractelor perfectate de către notar privind obținerea dreptului de proprietate asupra bunului imobil;
  5. copia documentului ce confirmă statutul legal al reprezentanței permanente eliberat de către persoana juridică nerezidentă;
  6. copia actului de identitate al persoanei împuternicite de către nerezident de a reprezenta interesele acestuia în activitatea desfășurată pe teritoriul Republicii.

Documentele enumerate la lit.a), b) și c) se prezintă autentificate notarial și legalizate de oficiile consulare ale Republicii Moldova acreditate în țara de origine a nerezidentului, fiind traduse în limba de stat.

Totodată, conform pct. 23 din Instrucțiune persoanele fizice cetățeni străini și apatrizi care dețin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligații fiscale, se vor lua la evidență fiscală, după cum urmează:

  1. în baza Cererii de atribuire a codului fiscal (Anexa nr.2 la Instrucțiune), la care vor anexa:
  • copia pașaportului persoanei nerezidente;
  • copiile contractelor perfectate de către notar privind obținerea dreptului de proprietate asupra bunului imobil;
  1. în baza Deciziei cu privire la luarea la evidență fiscală din oficiu a persoanei fizice nerezidente (Anexa nr.20 la Instrucțiune), în termen de 10 zile din data primirii următoarelor documente: hotărîri, decizii, inclusiv a instanțelor de judecată, etc, ce confirmă apariția obligației față de bugetul public național, prezentate de alte entități.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:7,72 m/s
Mon
14
Tue
17
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău