Unde mergem astăzi. Evenimente culturale și artistice care vor avea loc în Chișinău

  • 10 Septembrie 2023 08:45
Unde mergem astăzi. Evenimente culturale și artistice care vor avea loc în Chișinău

Două expoziții cu un conținut artistic variat, recent inaugurate la Muzeul Național de Artă al Moldovei, sunt în așteptarea publicului. Una dinele este a Valentinei Bahcevan. Plecată de peste două decenii din Rep. Moldova, pictorița și-a schimbat radical și discursul artistic. Pânzele sunt o incursiune în subconștientul imaginar al privitorului, spune directorul MNAM, Tudor Zbârnea.

„Ceea ce vedem noi aici pe simeze, despre ceea ce face ea actualmente, pentru mine, dar și pentru cei care cunosc pictura ei, este o noutate. Vine cu o nouă configurație, o nouă construcție estetică, și ceea ce se pare oarecum ermetic, mai cu seamă din partea abstractă, s-ar părea că vine dintr-o construcție lucidă, din minte, din rațiune. Urmărim cu atenție fiecare pânză, fiecare suprafață lucrată, este executată într-o stare diversă, de la o lucrare la lata – principiul acesta de gravitație de levitație deasupra pământului, văzând lumea de la o anumită înălțime, ea totuși vine de la trăirea concretă, atât prin culoare, cât și prin imagine. Uneori sugerează oameni, aici unde vedem noi aceste aglomerări pe suprafețe unde centrul este plimbat dintr-o parte în alta, vine și cu acele trăiri despre omul actual. Dânsa, precum un artist veritabil, își pune problema omului actual, stării în care se află omul actual și această expoziție ne vorbește anume despre această realitate”,.

O altă expoziție –„Congruențe”, semnată de doi artiști din Italia, Franco Bellussi și Franco Cattapan, propune privitorului mai multe teme de discuție, captând atenția printr-o geometrie hipnotizantă.

Artistul Franco Belussi a elaborat, începând cu anii 1990, o pictură pe care o simte mai aproape de caracterul său, dictată de o tendință spre desen și geometrii pe care le efectuează cu familiaritate filtrată de armonie, utilizând o paletă vioaie cu mare efect cromatic.  Franco Cattapan s-a născut la Belluno, la 31 octombrie 1951. Absolvent al Institutului de Arte din Cittadella (Padova), a frecventat, mai târziu, diverse studiouri ale artiștilor specializându-se în pictura figurativă.

Teatrul „Eugen Ionesco” își deschide stagiunea cu comedia „Revizorul”, de Nikolai Gogol, în regia lui Petru Vutcărău. Scenariu îmbină motivul dramaturgic universal „quiproquo” cu motivul specific local al inspecției administrative. Revenind la textul clasic al lui N. Gogol, regizorul Petru Vutcărău încearcă să-l modernizeze și să-l adapteze la problemele cu care se confruntă societatea zilei de azi. Spectacolul prezintă o lume dementă, aflată într-o stare avansată de degradare morală, dominată de coruperea totală, de abuzurile administrative, dezordinea și delăsarea. Cine e vinovat? De ce se întâmplă toate acestea? Și ar avea oare dreptate Gogol, spunând: „Atunci când Dumnezeu vrea să te pedepsească, îți ia mai întâi mințile!”.

 Teatrul „Guguță”, invită micii spectatori, începând cu ora 11:00 la spectacolul „Ursulețul Winnie-Pooh”. Piesa este despre ce înseamnă să „ai prieteni” și ce înseamnă „să fii prieten”. O lecție de prietenie adevărată, în care dăruirea, mărinimia și buna dispoziție se îmbină.

Începând cu ora 12:00, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, (intersecția străzilor 31 august 1989 și Maria Cebotari) se dă startul festivalului „Sun Dă-i Fest” - evenimentul va aduna antreprenori, companii private și de stat, asociații obștești și toate persoanele pasionate de energia verde, tehnologii sustenabile și produse Eco. Aceștia vor arăta pe viu și vor explica oamenilor beneficiile surselor alternative de energie, metode de reutilizare și economisire a tot ce înseamnă consum excesiv și dăunător mediului. Festivalul se va încheia cu un concert alături de Satoshi și trupa „Om la Lună” din România. Concertul de la Sun Dă-i Fest va fi alimentat inclusiv cu energie solară de la panouri fotovoltaice. Intrarea liberă pentru public.

Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ed.31, continuă, la ora 17:00, cu spectacolul de balet, “Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Spune povestea de dragoste dintre prințul Siegfried și tânăra Odette. Tânăra a fost blestemată de un vrăjitor. Practic, e condamnată să trăiască în corpul unei lebede albe. Poate reveni la forma sa umană doar noaptea. Invitați speciali în cadrul spectacolului sunt balerinii Iana Salenko din Germania în rolul Odetta, Dinu Tamazlâcaru interpretează rolul Prințul Siegfried și Mihai Cristian Preda din România - Bufonul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău