Unde își ascund oligarhii ruși „banii negri”. Pe urmele unui trilion de dolari plimbați prin conturi offshore și firme fantomă
-
28 Martie 2022 10:23
Timp de zeci de ani, oligarhii ruși au plimbat zeci de miliarde de dolari prin companii-fantomă și conturi offshore, pentru a le pierde urma. În urma sancțiunilor impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina, țări din toată lumea încearcă să găsească acești bani și să-i confiște, relatează BBC.
Centrul de studii Atlantic Council spune că rușii au ascuns în străinătate aproximativ 1 trilion de dolari „negri”, făcuți pe căi îndoielnice, scrie digi24.ro.
Raportul său din 2020 estimează că un sfert din această sumă este controlată de președintele rus Vladimir Putin și de apropiații săi, rușii bogați cunoscuți drept „oligarhi”.
„Acești bani pot fi exploatați și direcționați de Kremlin pentru spionaj, terorism, spionaj industrial, mită, manipulare politică, dezinformare și multe alte scopuri abjecte”, se arată în raport.
Un alt think-tank american, National Endowment for Democracy, spune că Putin i-a încurajat pe apropiații săi „să fure de la bugetul de stat, să stoarcă bani de la întreprinderile private și chiar să orchestreze confiscarea directă a întreprinderilor profitabile”.
Se spune că în acest fel, oligarhii și-au făcut averi personale care ajung la zeci de miliarde de dolari.
Liderii opoziției ruse Boris Nemțov și Vladimir Milov au susținut că, între 2004 și 2007, 60 de miliarde de dolari au fost transferați din fondurile gigantului petrolier Gazprom către prietenii lui Putin.
Pandora Papers, documentele publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, notează că oamenii apropiați lui Putin au devenit foarte bogați și că l-ar putea ajuta pe președintele rus să-și gestioneze propria avere.
De-a lungul timpuli, o mare parte din acești bani a ajuns în Cipru - datorită taxelor favorabile. Pentru mulți, insula a devenit cunoscută sub numele de „Moscova de la Mediterana”.
Potrivit Atlantic Council, 36 de miliarde de dolari din banii rușilor au mers acolo doar în 2013. O mare parte din sumă a ajuns în Cipru prin intermediul unor companii-fantomă, care sunt folosite pentru a ascunde adevărații proprietari.
În 2013, Fondul Monetar Internațional a convins Ciprul să închidă zeci de mii de conturi bancare deținute de companii fictive.
Teritoriile britanice ca Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman, sunt, de asemenea, destinații preferate. Un raport al Global Witness a arătat că, în 2018, oligarhii ruși aveau aproximativ 45,5 miliarde de dolari în aceste paradisuri fiscale.
O parte din acești bani ajung și în capitale financiare precum New York și Londra, unde pot fi investiți și pot aduce profit.
Organizația anticorupție Transparency International susține că proprietăți din Marea Britanie în valoare de cel puțin 2 miliarde de dolari sunt deținute de ruși acuzați de infracțiuni financiare sau care au legături cu Kremlinul.
Amploarea spălării banilor rusești a fost expusă într-un raport din 2014 al Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției. Între 2011 și 2014, 19 bănci rusești au spălat 20,8 miliarde de dolari către 5.140 de companii din 96 de țări, potrivit raportului.
În urma invadării Ucrainei, mai multe țări au anunțat o serie de măsuri pentru a depista banii rusești din străinătate.
SUA a înființat un nou grup operativ, „KleptoCapture”, pentru a descoperi finanțele oligarhilor Rusiei. Acesta va fi condus de Departamentul de Justiție și are menirea de a sechestra bunurile obținute prin mijloace ilegale.
Guvernul britanic a luat măsuri pentru a obliga oamenii să precizeze sursa banilor cu care au cumpărat active în Marea Britanie. Londra a abandonat, de asemenea, schema de „vize de aur”, care dădea drept de ședere străinilor bogați dacă investeau sume mari de bani în țară.
Malta, un alt refugiu preferat de oligarhi pentru banii lor, a renunțat, de asemenea, la „pașapoartele de aur”, care le permiteau oligarhilor să-și cumpere cetățenia. Cipru și Bulgaria au luat decizii similare încă din 2020.