Unde este gazul contractat de la turci? (Revista presei)

  • 24 Octombrie 2023 10:18
Unde este gazul contractat de la turci? (Revista presei)

Unde este gazul contractat de la turci? Se întreabă RISE Moldova care publică o nouă investigație  despre cine și cum  a negociat contractul de livrare a unui volum de gaze ce poate asigura circa 80% din necesarul Moldovei. Publicația scrie că au trecut aproape trei săptămâni de când East Gas Energy Trading SRL, o firmă fără vreo activitate economică notabilă de la fondarea ei în aprilie 2020, a semnat cu Botaș din Turcia un contract de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova, începând cu 1 octombrie 2023.

Volumul anunțat de 2 milioane de metri cubi pe zi semnifică circa 730 de milioane de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă circa 84% din tot consumul de gaze al Republicii Moldova în 2022, fără regiunea transnistreană. Dar gazul așa și nu a ajuns în Moldova. Despre cum a fost negociat contractul, cine a contribuit la el și cine stă în spatele acestui contract citiți în ancheta RISE Moldova.

Sfârșitul de săptămână a fost zguduit de scrisoarea Mitropolitului Vladimir al Chișinăului și al „Întregii” Moldove către Patriarhul Kirill al Rusiei, sub a cărui aripă canonică se află „Biserica Ortodoxă din (R.)Moldova”, scrie Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național. Mitropolitul Vladimir îi comunică de facto Patriarhului Kirill că BORu e pe cale de a pierde Republica Moldova și că nu e nimic de făcut în acest sens, căci firele care ne-au legat până acum au fost „artificiale” și se rup în mod firesc, inevitabil, iar războiul din Ucraina a grăbit acest proces natural. Ce anume a dorit să obțină Mitropolitul Vladimir prin acest demers, rămâne neclar în continuare, comentează Nicolae Negru. Potrivit publicistului „autonomia mai extinsă” sau posibil chiar autocefalia s-ar putea să-l tenteze nu numai pe Mitropolitul Moscovei, ci și pe unii politicieni din spatele său. Îi va răspunde sau nu Patriarhul Kirill la scrisoare nu se știe nici atât, dar e puțin probabil, consideră Nicolae Negru. El are probleme mult mai grave, mai urgente, de rezolvat, căci Parlamentul ucrainean a adoptat în prima lectură o lege care poate duce la interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina. Iar dacă Moscova pierde Ucraina, spațiul Republicii Moldova va conta mult mai puțin, conchide editorialistul Ziarul Național.

Averile oficialilor vor fi verificate și dincolo de hotare, scrie Anticorupție.mdAutoritățile din Republica Moldova vor beneficia de o procedură simplificată de verificare a veridicității informațiilor incluse în declarațiile de avere și interese personale ale funcționarilor publici. Un Tratat internațional privind schimbul de date a fost semnat luni, 23 octombrie, la Chișinău, de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru și președinta Organizației Inițiativa Regională Anticorupție (RAI), Laura Ștefan. 

Potrivit ministrei Justiției, tratatul va reprezenta un instrument eficient care va permite autorităților din Republica Moldova să verifice mai amănunțit verdicitatea datelor și a declarațiilor de avere de către oficialii noștri naționali. Mihailov-Moraru a precizat că deși subiecții declarării au obligația să prezinte informația desfășurată referitor la bunurile pe care le dețin, de cele mai multe ori aceștia nu o fac, mai ales în raport cu bunurile deținute în afara țării. 

În Moldova se importă și se cultivă masiv soia modificată genetic, anunță Mold-Street. Deși soia este una dintre cele mai căutate și profitabile culturi agricole în lume, în Republica Moldova cultivarea ei este în scădere, arată datele statistice și cercetările specialiștilor. Ela Malai, directoare Donau Soja Moldova, a atenționat asupra faptului că, și pe acele puține suprafețe cu soia, semințele folosite sunt modificate genetic (OMG). Potrivit specialistei, autoritățile ar trebui să controleze mai stricit importul de semințe și să adopte măsuri de stimulare pentru agricultorii care cultivă soia nemodificată genetic, ca ei să poată concura cu cei care cultivă soia modificată genetic. În opinia expertului Iurie Rija, extinderea cultivării soiei este benefică atât pentru agricultori, cât și pentru țară.

Un sat din Moldova - printre cele mai bune din lume, titrează DW. Organizația Mondială a Turismului a ONU a desemnat cele mai bune sate turistice pentru 2023, iar printre ele este și o localitate din Republica Moldova: Văleni din Lunca Prutului de Jos. Decizia aparține secretarului general al OMT, ca urmare a recomandării Consiliului Consultativ, care a selectat satul Văleni din 260 de aplicații din peste 60 de țări. Cele mai bune sate turistice sunt locuri unde se păstrează culturile și tradițiile, se celebrează diversitatea, oferă oportunități și protejează biodiversitatea. Pe scurt, locuri rurale în care turismul este benefic atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori.La nivel global, 53 de sate - 16 dintre ele din Europa - au primit premiul în acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău