Undă verde pentru creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova spre Uniunea Europeană, anunță Siegfried Mureșan

  • 30 Iunie 2022 13:43
Undă verde pentru creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova spre Uniunea Europeană, anunță Siegfried Mureșan

„Comisia de comerț internațional din Parlamentul European tocmai a adoptat propunerea Comisiei Europene de creștere a cotelor de export la 7 categorii de produse pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piața UE”, a scris europarlamentarul român Siegfried Mureșan pe pagina lui de Facebook.

 
Votul final pe această propunere va fi dat în plenul Parlamentului European, în procedură de urgență, cel mai probabil săptămâna viitoare.
 
Războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova care nu-și mai putut exporta marfa în țările din est.
 
Tocmai de aceea, eu am cerut de mai multe ori în Parlamentul European să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre Moldova pe piața Uniunii Europene. Am cerut acest lucru inclusiv în rezoluția despre Republica Moldova pe care am adoptat-o în Parlamentul European în data de 5 mai.
 
 La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a crește, timp de un an, cotele de export (adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale) la cele 7 produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare (roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri). Dintre acestea, Moldova exporta prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia. Propunerea Comisiei prevede dublarea cotelor de export la roșii, usturoi, mere, cireșe și suc de struguri. Pentru prune și struguri de masă, Comisia propune creșterea cotelor cu cantitatea de exporturi destinată inițială pentru piețele din afara UE.
 
 Această propunere a fost adoptată astăzi de comisia de specialitate a Parlamentului European, urmând ca votul final să se dea în procedură de urgență în plenul Parlamentului, cel mai probabil săptămâna viitoare.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău