UNDĂ VERDE celui de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia

  • 17 Iulie 2015 08:00
UNDĂ VERDE celui de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia

Miniștrii de Finanțe din zona euro au dat undă verde deschiderii negocierilor privind un al treilea plan de ajutor pentru Grecia, după aprobarea de către Parlamentul elen a primei serii de reforme cerute de creditorii internaționali ai Atenei.

Grecia va primi un sprijin financiar pentru o perioadă de trei ani, cu condiția finalizării procedurilor naționale, au precizat miniștrii de finanțe într-un comunicat.  După adoptarea de către Parlamentul grec a primelor reforme prevăzute în acordul convenit luni la Bruxelles, care se referă în special la majorarea TVA, la pensii și la asigurarea independenței Oficiului de statistică, Parlamentul grec ar urma să se pronunțe prin vot, pe data de 22 iulie, asupra unui al doilea set de măsuri.

Până când vor fi deblocate fondurile, europenii trebuie să găsească o soluție prin care să asigure finanțarea de urgență a Greciei, țară ale cărei nevoi sunt estimate la 12 miliarde de euro până la mijlocul lunii august. Comisia Europeană a propus să acorde Greciei un credit de șapte miliarde de euro, cu maturitatea de trei luni.

Totodată, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat plafonul finanțării de urgență destinată băncilor grecești, a declarat joi președintele BCE, Mario Draghi, dând naștere la speranțe că băncile grecești vor putea să se redeschidă după mai mult de două săptămâni de vacanță. BCE a decis să majoreze finanțarea de urgență pentru băncile grecești cu 900 milioane de euro în decurs de o săptămână, transmite Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău