Undă verde amnistiei fiscale și legalizării capitalului. Expert: Peste 10 miliarde de dolari au fost scoase ilegal din țară și poate 1-2% din sumă va fi adusă înapoi

  • 04 Februarie 2019 14:32
Undă verde amnistiei fiscale și legalizării capitalului. Expert: Peste 10 miliarde de dolari au fost scoase ilegal din țară și poate 1-2% din sumă va fi adusă înapoi

Chiar dacă legea privind amnistia fiscală și legalizarea capitalului a fost votată mai demult, nu era funcțională, deoarece lipsea Regulamentul Băncii Naționale a Moldovei. Din 1 februarie, Regulamentul este in vigoare și astfel se dă undă verde pentru aplicarea măsurilor respective, potrivit expertului din cadrul IDIS „Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Expertul menționează că pentru a fi mai convingători în relațiile cu partenerii externe, Guvernul a dublat taxa de legalizare, de la 3% la 6% din sumă.

„Anual, din R. Moldova, prin diverse scheme, sunt scoși circa 900 milioane de dolari. Doar în ultimii 15 ani, au fost scoși ilegal peste 10 miliarde de dolari.  Câți din cei vizați vor risca sa între in cârdășie cu statul și sa aducă banii înapoi? Poate 1-2% din suma. Însă pe lângă aceste 10 miliarde USD rămâne deschisă problema miliardului furat. Sunt oare filtrele existente suficiente?Vor accepta partenerii externi aceasta Inovație? Primele răspunsuri le vom putea da prin luna aprilie-mai”, a menționat Veaceslav Ioniță. 

Menționăm că decizia BNM „Cu privire la cerințele privind depunerea, recepționarea, evidența și păstrarea cererilor cu privire la declararea voluntară a mijloacelor bănești și privind aplicarea prevederilor legislației din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului” a intrat în vigoare pe 1 februarie. 

Menționăm că instituțiile internaționale și experții din R. Moldova au criticat și s-au arătat îngrijorați de pachetul de reforme fiscale adoptate de Guvern care prevăd amnistierea și legalizarea capitalului acumulat ilegal, menționând că prezintă mai multe riscuri privind spălarea banilor și conformarea fiscală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău