Una dintre companiile vizate în decizia Consiliului Concurenței privind înțelegeri de cartel pe piața produselor chimice pentru agricultură neagă acuzațiile aduse și anunță că va ataca hotărârea în instanță

  • 02 Aprilie 2021 16:05
Una dintre companiile vizate în decizia Consiliului Concurenței privind înțelegeri de cartel pe piața produselor chimice pentru agricultură neagă acuzațiile aduse și anunță că va ataca hotărârea în instanță

Compania Bioprotect, una dintre cele vizate în decizia Consiliului Concurenței privind înțelegeri de cartel pe piața produselor chimice pentru agricultură, neagă acuzațiile aduse și anunță că va ataca hotărârea în instanță.

Directorul general al companiei, Valeriu Streleț, a calificat declarațiile făcute astăzi de reprezentantul Consiliului Concurenței drept „eronate, nefondate și calomnioase”.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței a ridicat de la compania sa mii de pagini de material probatoriu, dar nu a utilizat la adoptarea deciziei decât mai puțin de 1% din acestea.


„Consiliul Concurenței a utilizat la adoptarea deciziei doar liste de prețuri care prin anumite coincidențe sunt mai mult sau mai puțin comune la întreprinderile vizate. Însă, nu au luat în considerație că prețurile finale care se negociază individual cu fermierii sunt foarte diferite față de cele care sunt afișate în listele de prețuri și nu a luat în considerație că rentabilitatea vânzărilor anuale nu depășește 10-11%, iar în 2020 a fost sub opt la sută”, potrivit lui valeriu Streleț.
El a anunțat că va ataca în instanță decizia Consiliului, precum și declarațiile de astăzi.

Amintim că vineri, 2 aprilie, Consiliul Concurenței a anunțat că a amendat întreprinderile CÎ ”Agrostoc”, SRL ”Diazchim”, SRL ”Bioprotect” și SA ”Fertilitatea-Chișinău” cu suma totală de aproximativ 91 de milioane lei (maxim posibil conform Legii), „pentru participarea în acorduri orizontale de tip cartel dur, manifestat prin practica concertată continuă îndreptată la stabilirea/fixarea directă și indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca Bayer și Belchim pe teritoriul Republicii Moldova”.

Potrivit Consiliului acesta a fost „cel mai mare cartel depistat vreodată”, care ar fi produs pagube consumatorilor de aproximativ 190 de milioane de lei în ultimii cinci ani, prin vânzarea produselor la prețuri mai mari cu până la 43% față de cele din țările vecine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău