Una dintre cele mai vechi cetăți din Transilvania - Feldioara, redeschisă după 5 ani de reparații

  • 05 August 2018 16:35
Una dintre cele mai vechi cetăți din Transilvania - Feldioara, redeschisă după 5 ani de reparații

Una dintre cele mai vechi cetăți din Transilvania figurează din nou pe lista obiectivelor turistice din România. Feldioara, vechea cetate a teutonilor a fost redeschisă, după lucrări de reparații care au durat aproximativ 5 ani.

Consiliul Județean Brașov a investit acolo peste 12 milioane de lei însă, cred autoritățile, cetatea va aduce, la schimb, mii de turiști în județ, relatează Digi24.

Georgiana Gămălie, reprezentant Cetatea Feldioara: Vor descoperi sau vor redescoperi forma pe care cetatea a avut-o în secolul al 17-lea. Este forma care a fost restaurată.

Cetatea Feldioara datează din secolul al 13-lea și a fost cea mai importantă fortificație ridicată de Cavalerii Teutoni în Transilvania. Din anii 1800 a fost abandonată astfel că, în 2012, doar câteva ziduri mai aminteau de frumusețea și măreția cetății de altădată. Deși restaurarea a fost terminată încă de anul trecut, abia acum porțile cetății au fost redeschise pentru turiști.

Turist: Mă bucură fiecare chestie care se renovează și intră în circuitul ăsta turistic. Să vedem și care ne era istoria că până acum a fost mistificată

În mijlocul cetății a fost reconstruită fântâna, care are o adâncime de aproape 70 de metri și au fost ridicate, aproape de la zero, și toate cele 3 turnuri. Multe dintre obiectele găsite printre ruine sunt acum într-un mic muzeu, amenajat în cetate.

Turist: Absolut toată istoria noastră merită pusă în valoare.

Turist: Am vazut că arătau frumos niște camere și a fost îngrijită. Am aflat cum s-a construit și cum a arătat prima dată, că era o ruină.

Cetatea a fost restaurată cu fonduri de la Consiliul Județean Brașov, iar valoarea lucrărilor se ridică la aproape 12,4 milioane de lei.

Georgiana Gămălie, reprezentant Cetatea Feldioara: Cetatea se dorește să fie o cetate vie, o cetate însuflețită de evenimente culturale.

Sorin Taus, primarul comunei Feldioara: Vrem să organizam foarte multe evenimente în ea, să fie și expoziții cu exponate din Feldioara și din săpături, din descărcarea arheologică care a avut loc aici.

Cetatea poate fi vizitată de miercuri până duminică, de la ora 10.00 la ora 18.00. Prețul unui bilet de intrare este de 15 lei. Comuna Feldioara se află la 17 kilometri de Brașov, pe drumul ce duce spre Sighișoara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău