Una dintre cele mai dezastruoase catastrofe naturale de pe Terra. Ce este un uragan și cum se formează?

  • 08 Octombrie 2016 00:06
Una dintre cele mai dezastruoase catastrofe naturale de pe Terra. Ce este un uragan și cum se formează?

Uraganele sunt cele mai dezastruoase catastrofe naturale de pe Pământ. Mai mulți oameni sunt omorâți anual de uragane decât de orice alt tip de furtună.

Până la ora publicării acestei știri, uraganul Matthew a provocat moartea a 343 de persoane în Arhipelagul Caraibelor, în principal în țara insulară Haiti. Spre seară va ajunge spre coastele Statelor Unite.

Cu rafale de vânt de aproximativ 215 kilometri pe oră, uraganul Matthew ar trebui să rămână încadrat în categoria 4 pe scara Saffir-Simpson, care are cinci nivele, a anunțat Centrul american de monitorizare a uraganelor (National Hurricane Center, NHC), potrivit Mediafax.

Potrivit NHC, uraganul va trece de-a lungul sau pe deasupra costei de est a peninsulei Florida în seara de vineri și în apropiere sau pe deasupra coastelor Georgiei și ale Carolinei de Sud.

După ce anunțase un impact posibil devastator al uraganului Matthew, NHC a comunicat ulterior că va avea loc o diminuare progresivă a acestuia în următoarele 48 de ore.

În Haiti, uraganul a provocat moartea a 339 de persoane, potrivit ultimului bilanț făcut public de autorități, iar mii de persoane au fost strămutate. În Republica Dominicană, patru persoane au murit.

Meteorologiii amerincani spun că Matthew poate fi cea mai puternică furtună care lovește nord-estul Floridei în 118 ani.

Ce este un uragan?

Un uragan este o furtună în formă de vârtej care se formează desupra oceanelor în zonele tropicale de pe glob. Un ciclon tropical poate să aibă un diametru de câteva mii de kilometri și este format din nori care se rotesc în forma unei spirale în jurul unui centru.

Rotația se datorează unui sistem de vânturi circulare care pot depăși viteza de 300 de km/h. Energia colosală a ciclonului provine de la condensarea la altitudine a vaporilor de apă care se formează la suprafața oceanului.

Cantitatea de energie acumulată de un uragan depinde de cât timp acesta rămâne deasupra apelor calde. Centrul acestor furtuni tropicale este cald (15-20 de grade Celsius) datorită degajării lente a căldurii în urma condensării vaporilor de apă, însă temperaturile mai ridicate există numai la înălțimea uraganului, la baza lui fiind chiar mai frig decât în zona din jurul vortexului.

În emisfera nordică, mișcarea de rotație a ciclonului se face în sensul acelor de ceasornic, iar în emisfera sudică, în sensul invers al acelor de ceasornic. Ciclonul tropical mai este cunoscut și sub denumirile de uragan, taifun, furtună tropicală, furtună ciclonică și depresiune tropicală.

Centrul Național de Monitorizare a Uraganelor din Florida urmărește furtunile din Atlantic și din Pacific. Pe măsură ce se apropie de uscat, furtuna ia cu ea apa mării, pe care o ridică la peste trei metri înălțime. Acest fenomen aduce apa pe uscat și creează niște valuri uriașe care pot depăși șapte metri înălțime și sunt responsabile pentru 90% din pierderile de vieți.

În 1991, 150.000 de oameni au murit înecați în Bangladesh, când valuri de 6,4 metri înălțime au inundat insulele de pe coastă. Cel mai mare val înregistrat vreodată a avut 12 metri înălțime și a lovit Golful Bengalului în 1737 - 300.000 de oameni au murit înecați atunci. Numărul morților în Statele Unite este mult mai mic fiindcă zonele de pe coastă nu sunt atât de aglomerate ca în India, dar și sistemele de avertizare și evacuare sunt mult mai eficiente. Furtunile care lovesc continentul american sunt la fel de devastatoare ca cele din Asia.

În 1938, un uragan a lovit coasta de est a Statelor Unite (New England) și a omorât 600 de oameni. Furtuna a fost atât de puternică încât a remodelat coasta, distrugând stâncile și plajele din drumul său. Cel mai mare dezastru natural din Statele Unite a avut loc în 1900. Thomas Eddison a filmat ce a lăsat în urmă catastrofa cu o invenție recentă la vremea aceea - aparatul de filmat. În dimineața de 8 septembrie 1900, orașul texan Galveston a fost lovit de un uragan. Până la apusul soarelui jumătate de oraș era scufundat sub apă. Vântul care bătea cu o viteză de 177 de km/h a adus cu sine un val de 1,5 metri înălțime, care a înghițit orașul și pe locuitorii acestuia. 12.000 de oameni au murit în ziua aceea.

Între uraganele celebre, care au provocat mari pagube, amintim și Katrina, aflat în topul primelor cinci uragane ca număr de pagube și morți înregistrate în istoria SUA. Katrina s-a format deasupra arhipelagului Bahamas, la 23 august 2005, și a provocat decesul a peste 1.800 de persoane, înregistrându-se pagube în valoare de peste 100 miliarde dolari.

Uraganul Charley a durat între 9 și 15 august 2004, pornind din estul Insulelor Windward și ajungând lângă Cape Cod, Massachusetts. Pagubele provocate au fost în valoare de 14 miliarde de dolari.

Sursa: descopera.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău