Una din companiile selectate pentru Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții a fost vizată în cazul asasinarii jurnalistei din Malta

  • 13 Iulie 2018 10:48
Una din companiile selectate pentru Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții a fost vizată în cazul asasinarii jurnalistei din Malta

Una dintre companiile care face parte din consorțiul selectat de Ministerul Economiei pentru implementarea Programului de dobândire a cetățeniei prin investiții, Henley & Partners, a fost vizată într-o investigație legată de asasinarea unei jurnaliste din Malta.

Potrivit publicației Newsmaker, este vorba despre jurnalista Daphne Anne Caruana Galizia, care a decedat în octombrie 2017, ca urmare a exploziei unei bombe plasate în automobilul său. Jurnalista investiga în acea perioadă programul maltez de ”vânzare a pașapoartelor”. Ea a dezvăluit că firma Henley & Partners, care avea licență excluzivă pentru programul maltez de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor, numit oficial Individual Investor Program, ar fi avut legături strânse cu Partidul Laburist, aflat la guvernare în Malta. Jurnalista a scris că programul se baza, de fapt, pe relații personale, mită și comisioane ilegale. 

Un grup de 45 de jurnaliști de investigație a preluat anchetele inițiate de Daphne Anne Caruana Galizia, după decesul ei, și a arătat presupusa implicare a companiei  Henley & Partners în acțiuni împotriva jurnalistei asasinate, coordonate inclusiv cu premierul maltez, Joseph Muscat. 

Amintim că Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat la 11 iulie 2018 despre semnarea contractului de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție cu liderul Consorțiului câștigător, MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd. 

Guvernul de la Chișinău estimează că în următorii 5 ani volumul investițiilor ar urma să atingă o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro. 

Despre Henley&Partners, Ministerul Economiei de la Chișinău informa că este o companie independentă de servicii profesionale, specializată în programe de dobândire a cetățeniei prin investiție și este considerată drept lider mondial în acest domeniu. Compania are la activ patru programe de dobândire a cetățeniei prin investiție implementate, cu mandate guvernamentale acordate de următoarele țări: Republica Malta, Saint Kitts și Nevis, Antigua și Barbuda și Grenada. 

Mai mulți experți și analiști, dar și politicieni din opoziție, au criticat acest program, pentru că ar crea condiții pentru spălarea de bani, inclusiv pentru legalizarea miliardului furat din sistemul bancar moldovenesc. 

Sursa: newsmaker.md

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău