UN Women Moldova și Suedia au donat costume de protecție pentru asistenții sociali

  • 29 Aprilie 2020 10:13
UN Women Moldova și Suedia au donat costume de protecție pentru asistenții sociali

Un al doilea lot de asistență sub formă de 28 mii de costume de protecție, în valoare de aproximativ 174 mii de dolari, a fost donat celor 36 de structuri teritoriale de asistență socială din toată țara, prin intermediul Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și cu sprijinul financiar al Suediei, transmite MOLDPRES.

Echipamentul de protecție oferit vine să susțină eforturile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a asigura cu echipamente de protecție personalul sistemului de asistență socială din prima linie care oferă servicii categoriilor vulnerabile ale populației în timpul pandemiei de COVID-19. „Sistemul de asistență socială este funcțional chiar și în timpul carantinei, iar asistenții și lucrătorii sociali au rolul să acorde suport persoanelor în dificultate la nivel local și raional, să meargă în vizite în familii, la persoanele în etate și cu dizabilități, să acorde sprijin în soluționarea problemelor apărute din cauza șomajului, precum și în rezolvarea problemelor de ordin financiar, social și emoțional, inclusiv să ofere sprijinul necesar femeilor afectate de violență. Din aceste motive, este importantă echiparea corespunzătoare a lucrătorilor din linia întâi de răspuns din cadrul sistemului de asistență socială”, indică surse de la UN Women Moldova.

Acest suport completează lotul de dezinfectanți, mănuși și măști care a fost oferit sistemului de asistență socială, acum două săptămâni, printr-un efort comun al UN Women Moldova și Suediei, la solicitarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Ajutorul vine sub formă de echipamente de protecție individuală, pentru că în aceste zile grele pentru R. Moldova sunt mobilizați mai mulți specialiști din prima linie. Această pandemie are un impact negativ din punct de vedere al vulnerabilității la care sunt expuși cei defavorizați: victimele violenței, persoanele în vârsta sau cu dizabilități. Grație acestor echipamente de protecție vom asigura securitatea angajaților structurilor teritoriale de asistență socială, care sunt acum în prima linie”, a estimat Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Echipamentele din ambele loturi au fost procurate de la companii autohtone de producere pentru a susține businessul local în condițiile de criză provocate de consecințele COVID-19. În acest mod, UN Women și Suedia continuă să susțină femeile din domeniul afacerilor și femeile angajate prin contractarea bunurilor și serviciilor de la producători din Republica Moldova.

„Ne bucurăm că putem completa eforturile și munca depusă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în scopul de a oferi suport personalului sistemului de asistență socială prin asigurarea cu echipament personal de protecție. De asemenea, mă bucur enorm că am reușit să achiziționăm aceste echipamentele de protecție la nivel local, acestea fiind produse de companii moldovenești, astfel sprijinim și producătorii locali”, a relevat ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg.

La rândul său,  Peterson Magoola, reprezentant interimar de țară UN Women Moldova, a declarat că în calitate de partener, organizația pe care o reprezintă este solidară cu Guvernul Republicii Moldova pentru a lua toate măsurile de precauție, asigurându-se că personalul sistemului de asistență socială și cel medical poate răspunde eficient la focarul COVID-19. „În special, dorim să ne asigurăm că sunt susținute femeile și alte grupuri vulnerabile. Experiența arată că există cazuri de violență împotriva femeilor care nu sunt raportate. De asemenea, unele grupuri vulnerabile, precum persoane cu dizabilități, se confruntă cu lipsa de acces la servicii esențiale. În calitate de parteneri, trebuie să ne asigurăm că toate cazurile sunt raportate, iar supraviețuitoarele violenței în familie și alte grupuri vulnerabile pot accesa serviciile necesare”, a spus Peterson Magoola.

La începutul lunii aprilie, UN Women Moldova și Suedia au contribuit la eforturile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Coaliției Naționale „Viață fără Violență în Familie” în asigurarea cu produse igienice și alimentare pentru femeile din 15 centre de plasament și instituții publice specializate din diferite regiuni ale țării. În prezent, valoarea totală a asistenței oferite în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 prin intermediul UN Women cu sprijinul financiar al Suediei se ridică la 215 mii de dolari.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău