Un website din Letonia anunță publicarea unei baze de date privind victimele regimului sovietic

  • 29 Aprilie 2016 12:29
Un website din Letonia anunță publicarea unei baze de date privind victimele regimului sovietic

Fundația caritabilă Reach Out a lansat proiectul Open List (Lista Deschisă - n.red.), o bază de date online care conține informații despre victimele represiunilor politice comise în Uniunea Sovietică și în Rusia sovietică, informează site-ul Meduza.

Baza de date conține informații despre victimile regimului de represiune de la Moscova, începând cu Revoluția din anul 1917 până la căderea fostei URSS. Fondatorii proiectului Open List au declarat că baza de date este adunată din informații "despre victimele terorii politice din URSS", informații colectate de societatea istorică și pentru drepturi civile "Memorial" din Rusia.

Fundația Reach Out intenționează ca prin această bază de date să "suplimenteze și să clarifice informațiile existente cu privire la istoria represiunii politice a regimului sovietic, și să ofere tuturor oportunitatea de a participa. Toți autorii Listei Deschise au posibilitatea de a edita și adăuga informație nouă în această bază de date", se arată în comunicatul apărut pe site.

Meduza, ziar online și de știri care publică în limba rusă, a fost creat și lansat în Letonia, la Riga, în octombrie 2014. Este condus de Galina Timcenko, fostul redactor-șef al site-ului de știri www.lenta.ru din Rusia.

"Galina Timcenko a creat Meduza pentru a păstra vie flacăra presei independente, după ce autoritățile ruse au acționat pentru preluarea controlului asupra mediei din Rusia", sublinia în aprilie 2015 Reuters. "Media din Rusia a uitat complet de principiile profesiunii... mai ales de cel conform căruia un reporter trebuie să fie incomod pentru toată lumea", a declarat Galina Timcenko, într-un interviu acordat Agenției de știri Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău