Un vulcan din apropierea capitalei Mexicului și-a intensificat activitatea. Coloana eruptivă de 2 kilometri

  • 16 Februarie 2019 10:52
Un vulcan din apropierea capitalei Mexicului și-a intensificat activitatea. Coloana eruptivă de 2 kilometri

Vulcanul Popocatepetl, din apropiere de Ciudad de México, și-a intensificat vineri activitatea cu expulzarea de materii incandescente, astfel încât autoritățile au interzis accesul în apropierea craterului, relatează EFE.

Centrul Național de Prevenire a Dezastrelor (Cenapred) a informat în ultimul său buletin că activitatea eruptivă a început în cursul nopții de joi (03:00 GMT vineri) cu o durată de șapte ore, provocând expulzare de materii și cenușă.

"Cenapred face apel cetățenilor să nu se apropie de vulcan și mai ales de crater, ca urmare a pericolului pe care îl implică căderea de materii piroclatice", se arată într-un comunicat al instituției.

Coloana eruptivă a fost de 2 kilometri și s-a revărsat pe versantul de sud-vest al vulcanului împrăștiind cenușă asupra localităților învecinate. În ultimele ore, vulcanul a avut în total 140 de expulzări.

Cenapred a declarat codul galben care prevede ca expulzarea de cenușă să continue însoțită de revărsări de noroi.

Autoritățile au stabilit un perimetru de securitate de 12 kilometri și a avertizat locuitorii din orașele vizate de ploaia de cenușă să închidă ferestrele, să-și acopere nasul și gura și să se spele pe ochi cu apă limpede.

Cenapred monitorizează activitatea vulcanului Popocatépetl, situat la convergența dintre cele două state mexicane Puebla și Morelos, de când a devenit activ în 1994.

Activitatea vulcanului cu o înălțime de 5.426 de metri se află în cadrul parametrilor normali corespunzători nivelului de alertă galbenă faza 2, astfel încât nu sunt necesare evacuările preventive. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău