Un virus capabil să distrugă cancerul a furnizat rezultate promițătoare în primele teste realizate pe oameni

  • 23 Septembrie 18:28
Un virus capabil să distrugă cancerul a furnizat rezultate promițătoare în primele teste realizate pe oameni

Un nou tip de terapie oncologică, bazată pe un virus comun care infectează și distruge apoi celulele canceroase, a furnizat rezultate promițătoare în primele etape ale unor teste realizate pe oameni, au anunțat cercetători din Regatul Unit, relatează vineri BBC, scrie TVR.ro

Cancerul unuia dintre pacienți a dispărut complet, iar ceilalți au beneficiat de o reducere a tumorilor.

Noul tratament se bazează pe o formulă atenuată a virusului herpesului oral - herpes simplex -, care a fost modificat pentru a distruge tumorile canceroase.

În perioada următoare va fi nevoie de studii mai ample și mai îndelungate, însă experții în medicină consideră că acest tratament injectabil ar putea să ofere un veritabil "colac de salvare" pentru mai multe persoane diagnosticate cu cancer în stare avansată.

Krzysztof Wojkowski, un bărbat de 39 de ani care lucrează în construcții și care locuiește în vestul Londrei, este unul dintre pacienții care au participat la etapa de evaluare a siguranței acestui tratament în cadrul unui studiu clinic, coordonat de Institute of Cancer Research la spitalul Royal Marsden administrat de NHS Foundation Trust.

El a fost diagnosticat în 2017 cu un cancer al glandelor salivare. În pofida unei operații chirurgicale și a altor tratamente ulterioare, cancerul său a continuat să se dezvolte.

"Mi s-a spus că nu mai exista nicio opțiune de tratament pentru mine și mi-au fost acordate îngrijiri paliative. M-am simțit devastat atunci, așa că mi s-a părut incredibil când mi-a fost oferită șansa să mă alătur acestui studiu clinic", a declarat el.

O scurtă perioadă de administrare a acelei terapii virale - bazată pe o versiune special modificată a virusului herpetic oral, care provoacă de obicei o erupție veziculoeritemoasă în zona buzelor - pare să îl fi vindecat de cancer.

"Am făcut injecții la fiecare două săptămâni timp de cinci săptămâni, iar ele au eliminat complet cancerul meu. Nu mai am cancer de doi ani", a dezvăluit același pacient.

Injecțiile, administrate direct în tumoare, atacă cancerul prin două căi: invadând celulele canceroase și făcându-le să explodeze, precum și prin activarea sistemului imunitar.

Aproximativ 40 de pacienți au încercat acest tratament în cadrul studiului clinic. Unii au primit doar injecția cu terapia virală, denumită RP2. Alții au primit și un alt medicament dezvoltat împotriva cancerului, Nivolumab.

Studiul, prezentat la o conferință medicală desfășurată la Paris, a furnizat următoarele concluzii: Trei dintre cei nouă pacienți care au primit doar RP2, inclusiv Krzysztof Wojkowski, au beneficiat de o reducere a tumorilor; șapte dintre cei 30 de pacienți care au primit tratamentul combinat au prezentat la rândul lor beneficii medicale; efectele secundare, precum oboseala, au fost în general moderate.

Coordonatorul principal al studiului, profesorul Kevin Harrington, a declarat pentru BBC că reacțiile constatate în urma acestui tratament au fost "cu adevărat impresionante" asupra unei game variate de cancere avansate, inclusiv împotriva cancerului de esofag și a unei forme rare de cancer ocular.

Nu este pentru prima dată când oamenii de știință au utilizat un virus pentru a combate cancerul. Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS) a autorizat deja în urmă cu doi ani o terapie bazată pe virusul răcelii, denumită T-Vec, pentru cancerele avansate de piele.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,8
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,34 m/s
Wed
18
Thu
20
Fri
19
Sat
23
Sun
21
Arhivă Radio Chișinău