Un vehicul spațial, relocat în exteriorul ISS, pentru ca o capsulă Soyuz să efectueze o nouă tentativă de andocare

  • 26 August 2019 19:50
Un vehicul spațial, relocat în exteriorul ISS, pentru ca o capsulă Soyuz să efectueze o nouă tentativă de andocare

Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) au relocat luni un vehicul spațial între două stații de andocare, pentru a permite astfel unei capsule rusești Soyuz, ce nu are echipaj uman, să efectueze o a doua tentativă de a se conecta la laboratorul orbital, după ce prima sa încercare a eșuat sâmbătă, informează DPA, preluat de Agerpres.

Capsula Soyuz MS-14, ce transportă un robot umanoid denumit FEDOR, a eșuat în tentativa sa de a se conecta sâmbătă la portul de andocare al ISS ce îi fusese desemnat inițial, Poisk, și a fost programată să se conecteze la portul de andocare Zvezda în a doua jumătate a zilei de luni.

Pentru a face loc capsulei Soyuz, cosmonautul rus Alexander Skvorțov, astronautul american Andrew Morgan și cel italian Luca Parmitano au urcat la bordul unui alt vehicul spațial rusesc și l-au mutat din portul Zvezda în portul Poisk, a precizat agenția spațială americană (NASA).

Stația Spațială Internațională, folosită pentru realizarea unor experimente științifice imposibil de realizat pe Terra, este operată în principal de Statele Unite și Rusia și reprezintă una dintre puținele colaborări dintre cele două mari puteri rivale.

Problema cu care s-a confruntat Soyuz MS-14 pare să fi fost cauzată de un sistem de andocare automatizată, denumit KURS, au dezvăluit specialiștii de la NASA, potrivit cărora vehiculul în sine nu a fost afectat de acea tentativă eșuată.

Cea mai recentă relocare a unui vehicul Soyuz între două porturi de andocare ale ISS a fost realizată în urmă cu patru ani, când astronauții de la bordul stației au realizat manual o misiune similară, însă în sens invers, deplasând capsula Soyuz TMA-16M de la portul Poisk la portul Zvezda. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău