Un vameș, sancționat pentru că nu a vorbit în limba rusă, a fost disculpat de justiție (Anticoruptie)

  • 25 Septembrie 2019 13:05
Un vameș, sancționat pentru că nu a vorbit în limba rusă, a fost disculpat de justiție (Anticoruptie)

Stanislav Tonu, inspector în cadrul postului vamal Chișinău, a câștigat definitiv lupta cu conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova, care la finele anului trecut i-a aplicat mustrare aspră pentru că a refuzat să vorbească în limba rusă cu un agent economic din Chișinău, scrie Anticoruptie.md.

Potrivit sursei citate, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Chișinău care a constatat că vameșul nu era obligat să vorbească în limba rusă cu un cetățean al Republicii Moldova.

Pretinsul incident a avut loc pe 24 octombrie 2018. De Stanislav Tonu s-a apropiat Oleg Ohrimenco, angajatul firmei Limani-grup din Chișinău și a cerut să-i explice modalitatea de preluare a mărfurilor vămuite. Vameșul i-a răspuns în română, iar agentul economic a insistat să vorbească cu el în rusă. Atunci Stanislav Tonu i-a răspuns că vorbește în limba de stat și că nu se află pe teritoriul Federației Ruse ca să fie obligat să vorbească în rusă.

Ohrimenco a telefonat și s-a plâns la Serviciul Vamal, iar pe numele lui Tonu a fost pornită o anchetă de serviciu. La 20 decembrie 2018, vameșul a fost sancționat disciplinar cu mustrare pentru că prin acțiunile sale ar fi lezat prestigiul Serviciului Vamal.

Vameșul a contestat în instanță ordinul de sancționare, invocând articolul 25 din Legea cu privire la Serviciul Vamal, care prevede că una dintre condițiile de angajare în cadrul Serviciului Vamal este cunoașterea limbii de stat și nu se solicită cunoașterea altor limbi. ”Nu există niciun act normativ sau vreo prevedere legală care m-ar obliga să vorbesc în limba rusă cu un cetățean al Republicii Moldova. Această obligație nu este prevăzută nici în fișa postului”, a declarat Tonu în instanță.

Vameșul a pierdut procesul la Judecătoria Chișinău, dar a câștigat în instanțele ierarhic superioare. Astfel, conducerea Serviciului Vamal a fost obligată să-și anuleze ordinul de sancționare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău