Un vaccin experimental împotriva HIV, care utilizează tehnologia ARNm, aceeași a prezentat rezultate promițătoare

  • 11 Decembrie 2021 18:20
Un vaccin experimental împotriva HIV, care utilizează tehnologia ARNm, aceeași a prezentat rezultate promițătoare

Un vaccin experimental împotriva HIV care utilizează tehnologia ARNm, aceeași ca în cazul vaccinurilor anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech și Moderna, a prezentat rezultate promițătoare în urma studiilor clinice realizate pe animale, conform unei cercetări conduse de un institut național din Statele Unite, informează UPI, potrivit Agerpres.


"În pofida a aproape patru decenii de eforturi din partea comunității de cercetare la nivel mondial, un vaccin eficient pentru prevenirea HIV rămâne un obiectiv evaziv", a declarat dr. Anthony Fauci, care conduce Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din SUA, unde a fost efectuat noul studiu. "Acest vaccin experimental mARN combină mai multe caracteristici ce pot depăși deficiențele altor vaccinuri experimentale HIV și reprezintă astfel o abordare promițătoare", a adăugat într-un comunicat Fauci, coautor al studiului.

Un expert în boli infecțioase care nu a participat la cercetare s-a arătat la fel de optimist. "Aceste rezultate sunt promițătoare", a spus dr. Amesh Adalja, cercetător la Centrul Johns Hopkins din Baltimore. După părerea sa, strategiile bazate pe ARNm vor avea "mai multe utilizări în afara COVID-19, unde și-au făcut debutul clinic. Un vaccin HIV a fost evaziv, însă, studiul aduce o dovadă a conceptului în cazul unui animal, conform căreia ar putea fi posibilă utilizarea acestei tehnologii".

În studiul NIAID, experimentele pe șoareci și maimuțe rhesus au demonstrat că vaccinul a declanșat răspunsuri imune la nivel celular și anticorpi împotriva unui virus asemănător HIV.

La maimuțe, exemplarele care au primit un vaccin primar urmat de mai multe rapeluri pe parcursul unui an au prezentat un risc de infecție cu 79% mai mic pe expunere la virusul imunodeficienței umane-simiene (SHIV) - un virus asemănător cu HIV uman utilizat de obicei în studiile pe primate - comparativ cu maimuțele nevaccinate.

Studiul a fost publicat pe 9 decembrie în jurnalul Nature Medicine.

SHIV a fost utilizat în cercetare deoarece primatele non-umane nu sunt susceptibile la contractarea HIV-1, virusul care infectează oamenii, au explicat cercetătorii.

Vaccinul conține instrucțiuni ARNm pentru producerea a două proteine esențiale în cazul HIV, Env și Gag. Celulele musculare folosesc proteinele pentru a produce particule asemănătoare virusului (VLP) cu numeroase copii ale Env pe suprafața lor, care apoi declanșează un răspuns imun, potrivit oamenilor de știință.

VLP nu pot provoca infecții sau boli pe cont propriu deoarece le lipsește codul genetic complet al HIV, au subliniat autorii studiului.

În experimentele care au implicat șoareci, "două injecții cu vaccinul ARNm care formează VLP au indus anticorpi neutralizanți în cazul tuturor animalelor", conform comunicatului emis de NIAID. Un aspect important, proteinele Env generate la șoareci erau foarte asemănătoare cu cele observate la întregul virus, mult mai mult decât s-a văzut în încercările anterioare de a produce un vaccin eficient împotriva HIV, a indicat echipa de cercetare.

Acest lucru "imită îndeaproape infecția naturală și poate să fi jucat un rol în declanșarea răspunsurilor imune dorite", a spus conducătorul studiului, dr. Paolo Lusso de la Laboratorul pentru imunoreglare al NIAID, citat în comunicat.

În experimentele care au implicat macaci rhesus, maimuțele au primit mai întâi o doză de vaccin, urmată de doze de rapel, anul următor. Potrivit NIAID, "vaccinul a fost bine tolerat (de maimuțe) și a produs doar efecte adverse ușoare, temporare, la macaci, cum ar fi pierderea poftei de mâncare".

La puțin peste 14 luni după vaccinarea inițială, "toți macacii vaccinați au dezvoltat niveluri măsurabile de anticorpi neutralizanți direcționați împotriva majorității tulpinilor într-un grup de testare de 12 tulpini diferite de HIV", potrivit comunicatului. Dincolo de creșterea promițătoare a nivelurilor de anticorpi, inocularea pare de asemenea să amplifice activitatea celulelor T a maimuțelor împotriva SHIV - celulele T sunt o altă componentă esențială a răspunsului sistemului imunitar.

Este nevoie, totuși, de studii suplimentare, iar studiile care au rezultate promițătoare în experimentele științifice realizate pe animale nu au întotdeauna aceleași rezultate la oameni.

"Acum ne perfecționăm protocolul de vaccinare pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea VLP-urilor produse", a adăugat Lusso. "Acest lucru poate crește și mai mult eficacitatea vaccinului și, astfel, va scădea numărul de inoculări primare și de rapeluri necesare pentru a produce un răspuns imun robust. Dacă se confirmă că este sigur și eficient, intenționăm să efectuăm un studiu de fază 1 a acestei platforme de vaccin pe voluntari adulți sănătoși", a adăugat specialistul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău