Un vaccin anual anti-COVID-19 ar fi de preferat dozelor booster frecvente, susține directorul executiv al Pfizer

  • 23 Ianuarie 2022 10:57
Un vaccin anual anti-COVID-19 ar fi de preferat dozelor booster frecvente, susține directorul executiv al Pfizer

Directorul executiv al Pfizer Inc, Albert Bourla, a declarat sâmbătă că un vaccin anual anti-COVID-19 ar fi de preferat dozelor booster frecvente în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, informează Reuters, citată de Agerpres.

Vaccinul anti-COVID-19 și-a demonstrat eficacitatea împotriva formelor severe de boală și a decesului cauzate de varianta Omicron, care prezintă numeroase mutații, dar s-a dovedit mai puțin eficient în prevenirea transmiterii.

Odată cu creșterea numărului de cazuri, unele state au extins campaniile pentru administrarea dozelor booster ale vaccinurilor anti-COVID-19 sau au scurtat intervalul dintre inoculări în contextul în care guvernele depun eforturi să consolideze protecția populației împotriva bolii.

Într-un interviu acordat publicației israeliene N12 News, Bourla a fost întrebat dacă preconizează administrarea unor doze booster la fiecare patru până la cinci luni în mod regulat.

''Nu ar fi un scenariu bun. Eu sper să avem un vaccin care să fie administrat o dată pe an'', a spus Bourla.

''O dată pe an - este mai ușor să convingi oamenii să-l facă. Oamenilor le va fi mai ușor să-și amintească'', a mai spus el.

''Din punctul de vedere al sănătății publice, este situația ideală. Încercăm să creăm un vaccin care să vizeze Omicron, dar care să nu uite nici celelalte variante și acesta ar putea fi soluția'', a spus Bourla.

Bourla a afirmat că Pfizer ar putea fi pregătit să solicite autorizarea unui vaccin regândit împotriva Omicron și să înceapă producția de masă chiar din martie.

Menționând concluziile a trei studii, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a afirmat vineri că o a treia doză dintr-un vaccin ARN-mesager este esențială în combaterea Omicron, oferind o protecție de 90% împotriva spitalizării.

Potrivit unui studiu preliminar publicat luni de Sheba Medical Center din Israel, o a patra doză dintr-un vaccin anti-COVID-19 crește numărul de anticorpi la un nivel și mai ridicat decât a treia doză, dar este posibil să nu asigure o protecție suficientă împotriva Omicron. Cu toate acestea, un al doilea booster este în continuare indicat pentru grupele de risc, a mai precizat Sheba. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău