Colonia de superfurnici care ar putea invada lumea

  • 01 Decembrie 2016 17:34
Colonia de superfurnici care ar putea invada lumea

Oamenii de știință au descoperit în Etiopia o colonie de furnici deosebite, care ar putea să se extindă pe toată planeta. E vorba de specia Lepisiota canescens al cărei comportament îi pune pe gânduri pe cercetători, potrivit livescience.com și sciencedaily.com. Formarea de supercolonii este un lucru rar la furnici.

Există doar 20 de specii de asemenea insecte care pot face asta. Unele furnici din această specie etiopiană invazivă au creat deja probleme în Parcul Național Kruger din Africa de Sud, în timp ce altele au dus la închiderea portului Darwin din Australia timp de câteva zile, informează Rador. Speciile invazive călătoresc adesea împreună cu oamenii, lucru ce tinde să îngrijoreze, ținând cont că turismul și comerțul din Etiopia sunt în creștere. Astfel, crește și riscul ca aceste furnici să devină un fel de „autostopiști”, călătorind în materialele vegetale și chiar în bagajele turiștilor, spun autorii studiului.

În mod normal, furnicile sunt organizate în colonii, formate dintr-un singur „cuib”, condus de o regină. Există însă aproximativ 20 de specii de furnici, între care și cea de față, care formează supercolonii, comasând mai multe „regate”. Altfel spus, furnicile din specia Lepisiota canescens sunt un fel de romani sau incași ai lumii insectelor, hotărâți să-și construiască un imperiu, potrivit livescience.com. Aceste supercolonii pot conține miliarde de membri care roiesc în mediul înconjurător și-i elimină pe vecinii lor. Furnica de Argentina de exemplu are o supercolonie care se întinde aproape în toată California și se extinde acum spre Mexic. Cea mai mare supercolonie de pe planetă se întinde pe o suprafață de șase mii de kilometri, de-a lungul Mediteranei, potrivit unui articol publicat în 2009 în revista Insectes Sociaux.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău