Un tsunami provocat de o erupție vulcanică violentă a lovit statul Tonga din Pacificul de Sud. „Se auzeau țipete peste tot”

  • 15 Ianuarie 13:42
Un tsunami provocat de o erupție vulcanică violentă a lovit statul Tonga din Pacificul de Sud. „Se auzeau țipete peste tot”

Un tsunami provocat de o erupție vulcanică violentă a lovit statul Tonga din Pacificul de Sud, potrivit BBC.

Imaginile de pe rețelele sociale arată apa care inundă o biserică și câteva case, iar martorii spun că cenușa cade deasupra capitalei Nuku'alofa, scrie digi24.ro.

Un avertisment de tsunami îi avertizează pe rezidenți să urce la altitudini mai mari.

Capitala statului Tonga se află la doar 65 de km de vulcanul Hunga Tonga-Hunga Haʻapai.

 

Un locuitor a spus că erupția a avut loc când familia sa pregătea cina, iar fratele ei mai mic a crezut că au explodat bombe în apropiere.

„Primul meu instinct a fost să mă adăpostesc sub masă, am luat-o pe sora mea mai mică, am țipat la părinții mei și la ceilalți din casă să facă același lucru”, a spus Mere Taufa, citată de site-ul neozeelandez Stuff.co.nz.

Taufa a declarat că la scurt timp șuvoaie de apă intrau în casa ei.

„Se auzeau țipete de peste tot, oameni țipând la alții să se adăpostească la înălțime”, a adăugat ea.

Nori de gaz, fum și cenușă au fost înălțați de erupția vulcanului până la 20 de km în aer, potrivit Serviciului Geologic din Tonga.

Erupția de opt minute a fost atât de violentă încât a putut fi auzită din Fiji ca „sunete puternice de tunet”, la mai mult de 800 de km distanță, potrivit oficialilor din capitala Suva. Guvernul din Fiji a sfătuit oamenii din zonele de coastă cu altitudini scăzute să părăsească zona. Centre de evacuare au fost deschise.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:5,66 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău