Un „Trump tropical”, pe cale de a fi ales președinte al Braziliei. Candidatul extremei drepte, Jair Bolsonaro, favorit în turul II al alegerilor

  • 28 Octombrie 2018 15:39
Un „Trump tropical”, pe cale de a fi ales președinte al Braziliei. Candidatul extremei drepte, Jair Bolsonaro, favorit în turul II al alegerilor

Aproximativ 147 de milioane de alegători sunt așteptați duminică în mai mult de 80.000 de secții de votare pentru a opta între Jair Bolsonaro și Fernando Haddad, relatează presa internațională citată de Agerpres.

Marele favorit este Bolsonaro, așa-zisul ”Trump tropical”, un politician reprezentând extrema dreaptă, militar în rezervă, rasist și homofob.  

Jair Bolsonaro pe Internet, adversarul său de stânga, Fernando Haddad, într-o favelă: cei doi finaliști ai primului tur în alegerile prezidențiale din Brazilia și-au jucat ultima carte sâmbătă pentru al doilea tur de scrutin, după trei săptămâni de campanie presărată de violențe și insulte.  

Ultimele sondaje ale institutelor Ibope și Datafolha, publicate sâmbătă seara, au arătat o scădere a avansului lui Jair Bolsonaro, candidatul extremei drepte la 54-55% din intențiile de vot, față de 46-45% pentru Fernando Haddad, candidatul Partidului Muncitorilor (PT).

Jair Bolsonaro, candidatul extremei drepte, considerat marele favorit al prezidențialelor, și-a făcut din rețelele de socializare "mașina lui de război", având 15,4 milioane de abonați pe Facebook, Instagram și Twitter. El a lansat la rândul său ultimele ofensive pe internet de la reședința sa din Rio de Janeiro, dar schimbând radical tonul. Într-un mesaj pe Twitter, cel care nu și-a ascuns niciodată admirația pentru anii dictaturii militare, s-a declarat dispus să "schimbe Brazilia", dar prin "apărarea legilor și respectarea Constituției".

Născut la Glicerio, un orășel din statul Sao Paulo, acest fiu al unor descendenți de imigranți italieni, și-a început cariera în forțele armate, îmbrățișând ulterior o carieră politică în Partidul Progresist (PP, de dreapta), unul din cele mai implicate în operațiunea anticorupție "Lava Jato" ( curățenie expresă), iar apoi în Partidul Social-Liberal (PSL). La 63 de ani, militar în rezervă, atât grosier, cât și rasist și homofob, el încarnează candidatul "antisistem". Urând stânga și în special PT, aflat la putere din 2003 până la mijlocului anului 2016, dar și contestatar al dreptei tradiționale, el a știut să capteze voturile celor sătui de actuala clasă politică.

Cel care se consideră drept un "Trump tropical" și-a axat campania pe lupta împotriva insecurității. Pentru aceasta, el vrea să instituie o scădere a vârstei de penalizare de la 18 la 17 ani, o flexibilizare a legislației asupra portului de arme.

Capitolul corupției este de asemenea foarte important în campania sa. Bolsonaro profită de scandaluri în care este implicat partidul de stânga pentru a-l decredibiliza pe Fernando Haddad.

Criticat pentru că s-a îndepărtat de cele mai sărace pături sociale, Fernando Haddad a mizat pe o ultimă mobilizare a acestui rezervor tradițional de vot al Partidului Muncitorilor.

Cadru universitar, traducător din Karl Marx, licențiat în drept, filosofie și economie, profesor de științe politice la Universitatea din Sao Paulo (USP), acest bărbat de 55 de ani aparține aripii moderate a Partidului Muncitorilor. Refuzând să califice Venezuela lui Maduro drept democrație, acest fiu de imigranți libanezi este considerat de analiști ca fiind un social-democrat. Dar inamicii săi, în special tabăra militanților lui Jair Bolsonaro îl văd mai degrabă drept comunist cu intenția de a "venezueliza" Brazilia.

Preferat de fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva la 11 septembrie, după invalidarea candidaturii "tatălui săracilor" pentru corupție, Fernando Haddad așteaptă să iasă la rampă de aproape un deceniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău