Un tribunal rusesc a ordonat suspendarea livrărilor de petrol prin conducta CPC

  • 06 Iulie 2022 17:10
Un tribunal rusesc a ordonat suspendarea livrărilor de petrol prin conducta CPC

Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de țiței din lume, care aduce petrol din Kazahstan în Marea Neagră via Rusia, trebuie să-și oprească activitatea pentru 30 de zile, potrivit deciziei unui tribunal rusesc, dar cu toate acestea sursele susțin că exporturile de țiței continuă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

CPC, prin care trece aproximativ 1% din petrolul mondial, a precizat că decizia de suspendare a operațiunilor are legătură cu documentația referitoare la o scurgere de petrol adăugând că consorțiul, din care fac parte și giganții americani Chevron și Exxon, trebuie să respecte decizia de marți a tribunalului.

Cu toate acestea, două surse familiare cu operațiunile terminalului au declarat pentru Reuters că exporturile de la terminalul CPC din Marea Neagră continuau miercuri dimineața. Alte trei surse din industria petrolieră au precizat că livrările de petrol de la câmpurile petrolifere către conducta CPC nu erau întrerupte miercuri dimineața.

Orice perturbare majoră a operațiunilor oleoductului CPC ar pune noi presiuni pe piața petrolieră mondială, care și așa se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme pe partea de aprovizionare de la embargoul din 1970.

Caspian Pipeline Consortium a precizat că a formulat un recurs la tribunalul din orașul rus Novorossiisk prin care cere ca punerea în aplicare a deciziei anterioare să fie suspendată, în ideea de a evita o oprire care ar avea consecințe irevocabile pentru echipamentele conductei.

SUA au impus sancțiuni asupra petrolului rusesc dar au apreciat că livrările de petrol din Kazahstan via teritoriul Rusiei ar trebui să nu sufere întreruperi. La rândul său, Uniunea Europeană a anunțat că vrea să se elibereze de dependența de combustibili fosili din Rusia până în 2027.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău