Un tribunal britanic a respins cererea SUA de a-l extrăda pe Julian Assange. Care este motivul invocat

  • 04 Ianuarie 2021 14:43
Un tribunal britanic a respins cererea SUA de a-l extrăda pe Julian Assange. Care este motivul invocat

Un tribunal din Marea Britanie a respins cererea Statelor Unite de a-l extrăda în America pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Judecătorul a motivat că condițiile de deținere în SUA ar putea să-i afecteze sănătatea mentală și chiar să-l împingă la sinucidere, scrie CNN, potrivit DIGI24.ro.

Australianul de 49 de ani a fost acuzat de spionaj în SUA, pentru publicarea de documente militare clasificate și corespondență diplomatică, notează sursa citată.

„Am decis că extrădarea sa ar fi opresivă”, a anunțat luni judecătoarea Vanessa Baraitser, potrivit CNN.

Deși a admis că Assange ar avea parte de un „proces corect” în cazul în care ar fi extrădat în SUA, judecătorul a considerat că „măsurile administrative speciale” care îi vor fi aplicate în timpul deținerii vor avea un impact negativ sever asupra sănătății sale mintale.

„(...) În aceste condiții dificile, sănătatea mintală a domnului Assange s-ar deteriora, împingându-l să se sinucidă cu determinarea pe care i-o dă afecțiunea sa din spectrul autist”, a motivat magistratul. 

„Consider că dl assange se află într-o asemenea stare mentală, încât extrădarea sa în SUA ar fi opresivă”,a mai adpugat ea.

Statele Unite au anunțat că vor ataca decizia tribunalului britanic.

 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău