Un tribunal britanic a respins cererea SUA de a-l extrăda pe Julian Assange. Care este motivul invocat

  • 04 Ianuarie 2021 14:43
Un tribunal britanic a respins cererea SUA de a-l extrăda pe Julian Assange. Care este motivul invocat

Un tribunal din Marea Britanie a respins cererea Statelor Unite de a-l extrăda în America pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Judecătorul a motivat că condițiile de deținere în SUA ar putea să-i afecteze sănătatea mentală și chiar să-l împingă la sinucidere, scrie CNN, potrivit DIGI24.ro.

Australianul de 49 de ani a fost acuzat de spionaj în SUA, pentru publicarea de documente militare clasificate și corespondență diplomatică, notează sursa citată.

„Am decis că extrădarea sa ar fi opresivă”, a anunțat luni judecătoarea Vanessa Baraitser, potrivit CNN.

Deși a admis că Assange ar avea parte de un „proces corect” în cazul în care ar fi extrădat în SUA, judecătorul a considerat că „măsurile administrative speciale” care îi vor fi aplicate în timpul deținerii vor avea un impact negativ sever asupra sănătății sale mintale.

„(...) În aceste condiții dificile, sănătatea mintală a domnului Assange s-ar deteriora, împingându-l să se sinucidă cu determinarea pe care i-o dă afecțiunea sa din spectrul autist”, a motivat magistratul. 

„Consider că dl assange se află într-o asemenea stare mentală, încât extrădarea sa în SUA ar fi opresivă”,a mai adpugat ea.

Statele Unite au anunțat că vor ataca decizia tribunalului britanic.

 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău