Un ton, vândut cu 129.000 de euro la o licitație din Tokyo

  • 05 Ianuarie 2022 12:55
Un ton, vândut cu 129.000 de euro la o licitație din Tokyo

Un ton de 211 kilograme a fost adjudecat pentru 129.000 de euro la tradiționala licitație de Anul Nou de la Tokyo, câștigată miercuri de un bucătar cu stea Michelin care intenționează să ''înveselească'' anul 2022 cu acest exemplar, cu toate că valoarea atinsă este departe de recordul din 2019, pe fondul crizei sanitare, informează miercuri AFP, citat de AGERPRES.

Suma plătită la prima licitație a anului la piața de pește Toyusu a scăzut pentru al treilea an consecutiv, cererea fiind în continuare afectată de pandemie.

Valoarea de 16,9 milioane de yeni plătită miercuri de un patron de restaurant și de un angrosist pentru un ton roșu uriaș s-a situat mult sub recordul din 2019, când un exemplar din prețuitul pește a fost adjudecat în schimbul unei sume de peste 333 de milioane de yeni.

Prima licitație a anului de la piața Toyosu este o tradiție în Japonia ce atrage anual o mulțime de angrosiști și de patroni de restaurante.

Participanții la licitație cheltuiesc uneori o avere pentru a obține cel mai scump ton, care este considerat un aducător de noroc și asigură cumpărătorilor o publicitate importantă.

Tonul cumpărat miercuri a fost capturat în regiunea Aomori (nordul Japoniei), renumită pentru calitatea tonului său, și a fost adjudecat Onodera Group, un restaurant de sushi cu stea Michelin, și Yamayuki, un angrosist japonez.

Câteva ore mai târziu, peștele premiat a fost livrat la un restaurant condus de Onodera, în cartierul luxos Omotesando din Tokyo, pentru a fi tranșat public.

''Am participat la licitație în speranța de a obține cel mai scump ton, considerat aducător de noroc, și de a-l servi clienților noștri pentru a-și înveseli puțin anul nou, chiar dacă lumea noastră rămâne marcată de pandemie'', a declarat pentru AFP bucătarul Akifumi Sakagami.

Cel mai scump ton va fi servit clienților din Japonia, dar și celor care trec pragul restaurantelor companiei de peste ocean, inclusiv în Hawaii, New York și Los Angeles, a adăugat el.

Iubitorii de sushi s-au adunat în fața restaurantului de lux din Tokyo pentru a aștepta să le vină rândul la râvnitul pește. ''Îmi place tonul'', a declarat Junko Kawabata, de 78 de ani, arătând cu mândrie un bilet numerotat conform căruia urma să fie prima clientă. ''Abia aștept să mănânc o porție'', a spus ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău