Un tezaur unicat în România a fost descoperit în zona de sud a județului Prahova

  • 02 August 2021 16:05
Un tezaur unicat în România a fost descoperit în zona de sud a județului Prahova

Un tezaur unicat în România a fost descoperit, în primăvara acestui an, în zona de sud a județului Prahova de către un pasionat de istorie, a afirmat, luni, șeful Biroului arheologie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, tezaurul este format din 35 de monede, 4 cercei din aur și un cercel din argint, piesele datând din secolul XI.



Bogdan Ciupercă a explicat, într-o conferință de presă, că aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în județ în ultimii 30 de ani, unicitatea tezaurului fiind dată de faptul că acesta provine din secolul XI, o perioadă "agitată" în istoria Dunării, dar și de faptul că monedele fac parte dintr-o singură emisiune a unui singur împărat bizantin - Nichifor III Botaneiates (1078 - 1081), astfel de descoperiri fiind rarități.

 



"Sunt 35 de monede și 4 cercei din aur și un cercel din argint, care urmează să fie restaurat. Prezența cerceilor sugerează că această mică comoară a aparținut unui militar. Există acest obicei (...) legat de faptul că soldații, în taberele militare, jucau jocuri de noroc", a spus Ciupercă.

 



El a precizat că piesele descoperite de către pasionatul de istorie cu detectorul de metale vor fi incluse în patrimoniul cultural național, iar cel care le-a găsit va fi recompensat cu o sumă reprezentând 45% din evaluarea finală a tezaurului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău