Un test sangvin ar putea detecta cancerul mamar cu cinci ani înainte de apariția simptomelor

  • 22 Noiembrie 2019 08:27
Un test sangvin ar putea detecta cancerul mamar cu cinci ani înainte de apariția simptomelor

Un test sangvin ar putea detecta cancerul mamar cu cinci ani înainte de apariția primelor semne clinice ale acestei boli, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Nottingham, informează Press Association, preluat de Agerpres.

Oamenii de știință britanici care au creat noul test spun că acesta identifică reacția imunitară a organismului la anumite substanțe produse de celulele tumorale.

Celulele canceroase produc anumite proteine, denumite antigeni, care stimulează organismul să producă anticorpi împotriva lor - autoanticorpi.

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham au descoperit că acei antigeni asociați tumorilor (TAAs) reprezintă un bun indicator al prezenței cancerului în organism.

Ei au dezvoltat secvențe de TAAs care sunt asociate cancerului mamar, pentru a detecta dacă există autoanticorpi împotriva lor în probele de sânge recoltate de la paciente.

Autoanticorpii creați împotriva mai multor tipuri de TAAs pot fi detectați cu până la cinci ani înainte de apariția primelor semnale clinice ale tumorilor.

Într-un test-pilot al cercetătorilor britanici, realizat de Centrul de Excelență în Autoimunitate împotriva Cancerului (CEAC), creat în cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea Nottingham, oamenii de știință au recoltat probe de sânge de la 90 de paciente care erau deja diagnosticate cu cancer mamar.

Ei au comparat acele probe cu eșantioanele prelevate de la un grup de control, compus din 90 de paciente fără cancer mamar.

Detaliile acestui studiu experimental, realizat atât pe oameni cât și pe celule, au fost prezentate la o conferință organizată de National Cancer Research Institute (NCRI) în orașul Glasgow.

Cercetătorii au identificat mai întâi trei serii diferite de TAAs, înainte de a le testa pentru autoanticorpi.

Potrivit autorilor cercetării, seria cu cinci TAAs a detectat corect cancerul mamar în 29% din probele sangvine recoltate de la paciente cu cancer mamar și a identificat corect 84% din probele din grupul de control care nu prezentau această boală.

Seria cu șapte TAAs a identificat corect 35% din probele pacientelor cu cancer și a avut o acuratețe de 79% în grupul de control.

Seria cu nouă TAAs a depistat 37% dintre probele canceroase și 79% dintre persoanele fără cancer din grupul de control.

În prezent, autorii studiului vor să perfecționeze acest test pentru a-i spori gradul de acuratețe și testează în această perioadă probele sangvine prelevate de la 800 de pacienți cu ajutorul unei serii cu nouă TAAs.

Dacă va primi o finanțare suficientă, noul test sangvin ar putea să devină disponibil în sistemul național de sănătate din Marea Britanie în următorii patru-cinci ani.

Un test similar dezvoltat pentru cancer pulmonar este testat într-un studiu preliminar în Scoția, la care participă 12.000 de voluntari cu risc sporit de a dezvolta această afecțiune, întrucât sunt fumători.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Sun
18
Mon
22
Tue
22
Wed
14
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău