Un târg al meșterilor populari se desfășoară la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

  • 15 Mai 13:41
Un târg al meșterilor populari se desfășoară la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală se desfășoară și astăzi, 15 mai, Târgul Meșterilor Populari, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, târgul, care a fost inaugurat ieri, 14 mai, are drept scop promovarea meșteșugurilor tradiționale, a meșterilor populari și a patrimoniului muzeal, fiind dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, care se desfășoară, în acest an, cu genericul ”Forța Muzeelor”, mai scrie sursa citată. La târg participă cunoscuți meșteri populari din toate domeniile: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri ce împletesc fibre vegetale, confecționează salbe și instrumente muzicale.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, de la începutul colectării pieselor etnografice, a pus accent pe colecții ce reflectă ocupațiile de bază ale societății umane și cultura tradițională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai târziu a Republicii Moldova. În acest context, colaborarea perpetuă cu meșterii populari, care a devenit o tradiție la muzeu, oferă atât posibilitatea tinerilor meșteri să cunoască tradiția, cât și Muzeului să completeze permanent colecția etnografică.

În prezent, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală deține un patrimoniu de circa 210 mii de piese. În baza colecțiilor de scoarțe, de cămăși tradiționale, exponate împăiate, recuzită a teatrului popular de iarnă, a tradițiilor etnografice asociate zilei de 1 martie, sărbătorilor religioase sau practicilor agricole, se realizează expoziții temporare în cadrul Târgului Național al Covorului Covorul Dorului, Zilei Naționale a Portului Popular, Zilelor Europene ale Patrimoniului și altor evenimente dedicate culturii și naturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:1,03 m/s
Wed
18
Thu
18
Fri
21
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău