Un tânăr din R.Moldova a inventat un sistem holografic de prevenire a accidentelor cauzate de ceață

  • 08 Noiembrie 2017 14:59
Un tânăr din R.Moldova a inventat un sistem holografic de prevenire a accidentelor cauzate de ceață

Un tânăr originar din Republica Moldova, student la Galați, a inventat un dispozitiv care proiectând o hologramă, are misiunea de a preveni accidentele produse în condiții de ceață.

Daniel Plângău, are 20 de ani și deja a participat la dezvoltarea a două proiecte importante  de cercetare. Băiatul este student în anul II la Facultatea de Inginerie din Galați, iar în timpul liber lucrează în calitate de ospătar, pentru a putea să se întețină și să facă față cheltuielilor fără a cere bani de la părinți, scrie autoexpert.md.

Tânărul spune că este pasionat de mult timp de programare și simulare pe calculator, iar în anul următor de studii își va alege specialitatea „Informatica aplicată”. Defapt șansa lui de a-și dezvolta abilitațile în proiectare pe calculator, a fost cercul științific de „Informatică aplicată în ingineria materialelor”, din cadrul facultății.

Cea mai mare realizare a sa, spune tânărul, este un sistem holografic ce se montează pe mașină și folosește ceața ca ecran pentru a proiecta un mesaj, un obiect 3D sau o serie de semnale luminoase, pentru a atenționa alți participanți ai traficului și a evita accidentele.

„Vreau ca acest dispozitiv să fie montat inclusiv pe mașinile de Poliție și ambulanțe, pentru că se deplasează în zona accidentelor de circulație, pentru a dirija traficul și a salva vieți omenești. Însă dese ori ajung și ei victime ale accidentelor din cauza că nu sunt văzuți la timp de alți participanți ai traficului“, a declarat Daniel.

Studentul a pornit de la mai multe experimente științifice, ca într-un final să ajungă la concluzia că razele sistemului său holografic se vor reflecta cel mai bine la o înălțime de 20-30 de metri de la pământ. Această concluzie i-a venit în urma unor observații care au arătat că ceața este mai densă în apropiere de sol și se rărește urcându-se spre straturile din atmosferă.

Sistemul holografic al lui Daniel plângău, a fost deja premiat de APAN (Asia Pacific Advanced Network) în cadrul salonului cercetării și inovării UGAL Invent, cu premiul pentru creșterea siguranței conducătorilor auto și pietonilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău