Un studiu despre „Generații și Gen”, care va dura timp de nouă ani în R.Moldova, va permite evoluțiile în timp la nivel de familie

  • 11 Februarie 2020 14:42
Un studiu despre „Generații și Gen”, care va dura timp de nouă ani în R.Moldova, va permite evoluțiile în timp la nivel de familie

20 de mii de persoane vor fi intervievate în cadrul unui sondaj demografic „Generații și Gen”. Acesta se va desfășura în trei runde, la o distanță de trei ani fiecare, și va cerceta schimbările demografice, procesele de îmbătrânire și alte aspecte importante din viața de zi cu zi a oamenilor. Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a menționat că, în acest an, cercetarea se va desfășura până în iunie. Persoanele intervievate vor avea vârsta cuprinsă între 15 și 79 de ani și vor fi din 153 de localități din țară, transmite IPN.

Cercetarea are loc în baza unui memorandum de colaborare între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Biroul Național de Statistică și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Vor fi cercetate aspecte democratice importante din viața familiilor, așa ca atitudinea lor față de sănătate, față de intenția de a crea o familie, de a emigra, numărul de copii, care sunt relațiile dintre generații, dintre genuri. Rezultatele vor servi temei pentru ca în perioada imediat următoare ministerul de ramură să vină cu abordări noi și cu politici demografice noi.

Nigina Abszada, reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, a declarat că intervievarea repetată a respondenților la fiecare trei ani, timp de nouă ani, va permite observarea evoluțiilor în timp la nivel de familie. Studiul de asemenea va contribui la identificare unor soluții pentru a răspunde la aspecte ce țin de îmbătrânirea populației, speranța de viață și ratele natalității scăzute.

Aurelia Spătaru, director general adjunct la Biroul Național de Statistică, a menționat că a fost asigurată extragerea calitativă a unui eșantion pe baza căruia se va desfășura studiul în teren. Eșantionul este reprezentativ la nivel de țară și regiuni, mai puțin UTA Găgăuzia.

Dumitru Slonovschi, directorul companiei sociologice care va realiza studiul, susține că deja au pilotat cu succes chestionarul. În cazul în care o persoană refuză participarea la sondaj, se selectează un alt participant.

Bugetul total se ridică la 280 de mii de dolari. 197 de mii sunt bani oferiți de Guvernul Republicii Moldova, iar 83 de mii de dolari sunt oferiți de India-UN Development Partnership Fund prin intermediul UNFPA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău