Un studiu de pionierat a identificat o asociere generațională între fumat și grăsimea corporală

  • 21 Ianuarie 2022 19:14
Un studiu de pionierat a identificat o asociere generațională între fumat și grăsimea corporală

Femeile și fetele ai căror bunici sau străbunici s-au apucat de fumat la o vârstă fragedă prezintă tendința de a avea mai multă grăsime corporală, s-a constatat în urma unui studiu bazat pe proiectul britanic "Copiii anilor 1990 la vârsta de 30 de ani", relatează vineri The Guardian, citat de Agerpres.

În urma unui studiu anterior s-a descoperit că, în cazul în care un tată a început să fumeze în mod regulat înainte de a ajunge la pubertate, atunci fiii săi, dar nu și fiicele, prezentau mai multă grăsime corporală decât era de așteptat.

În prezent, cercetătorii cred că au identificat un procent mai mare de grăsime corporală la femeile cu bunici sau străbunici de sex masculin care s-au apucat de fumat înainte de 13 ani. Nu au fost observate efecte la descendenții de sex masculin ai acestora.

Cercetarea sugerează că expunerea la substanțe poate duce la schimbări ce pot fi transmise de-a lungul generațiilor. Echipa aflată în spatele cercetării a admis, însă, că sunt necesare mai multe studii pentru a se putea confirma constatările și pentru a înțelege modul în care se întâmplă acest lucru.

Oamenii de știință au reușit să identifice această posibilă asociere datorită detaliilor și profunzimii datelor intergeneraționale oferite de proiectul Universității din Bristol și reprezintă un exemplu de descoperiri pe care nu le-ar fi putut anticipa la vremea la care acesta a fost lansat, în 1991.

Jean Golding, fondatoarea proiectului "Copiii anilor 90 la vârsta de 30 de ani" și autoare principală a raportului recent, a lăudat persoanele care au participat la studiu - o cohortă inițială formată din 14.000 de femei însărcinate și copiii și nepoții lor din prezent.

Alte constatări ale studiilor realizate de-a lungul deceniilor care nu ar fi putut fi prevăzute includ descoperirea, în urmă cu 20 de ani, a faptului că femeile care mănâncă pește gras în timpul sarcinii, chiar și o dată la două săptămâni, au copii cu o vedere mai bună. De asemenea, un studiu publicat în 2013 a concluzionat că o carență de iod în timpul sarcinii ar putea avea un efect negativ asupra dezvoltării cognitive a copiilor, o descoperire posibilă datorită mostrelor de urină prelevate la începutul sarcinii participantelor și a înregistrărilor detaliate cu privire la dieta viitoarelor mame. Totodată, s-a constatat că semnele timpurii ale unor riscuri genetice asociate diabetului de tip 2 ar putea fi observate la copiii de până la opt ani și, în plus, a fost identificată o asociere între alergia la arahide și utilizarea loțiunilor de piele cu conținut de extracte de arahide.

În cazul studiului recent, publicat în jurnalul Scientific Reports, cercetătorii au căutat informații despre fumat în cazul bunicilor și străbunicilor de sex masculin. Ei nu au putut analiza astfel de date în rândul bunicilor și străbunicilor de sex feminin deoarece puține dintre ele aveau acest obicei.

"Această cercetare ne oferă două rezultate importante. În primul rând, că expunerea unui băiat la anumite substanțe înainte de pubertate ar putea avea un efect asupra generațiilor care îi succed. În al doilea rând, unul dintre motivele pentru care copiii devin supraponderali s-ar putea să nu aibă atât de mult de-a face cu dieta lor actuală și cu exercițiile fizice, ci mai degrabă cu stilul de viață al strămoșilor lor sau cu persistența factorilor asociați de-a lungul anilor", a declarat Golding.

Potrivit cercetătoarei, experimentele pe animale au demonstrat că expunerea indivizilor de sex masculin la anumite substanțe chimice înainte de reproducere poate avea efecte asupra descendenților lor, însă au existat îndoieli cu privire la faptul că acest fenomen este prezent și la oameni.

"Dacă aceste asocieri sunt confirmate în alte seturi de date, acesta va fi unul dintre primele studii umane cu date adecvate pentru a se începe analizarea acestor asocieri și pentru a se începe deslușirea originii relațiilor dintre generații potențial importante. Mai sunt multe altele de descoperit", a precizat Golding. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău