Un studiu arată că bătrânii au același nivel de anticorpi după prima doză cu vaccinurile AstraZeneca și Pfizer

  • 14 Aprilie 2021 19:40
Un studiu arată că bătrânii au același nivel de anticorpi după prima doză cu vaccinurile AstraZeneca și Pfizer

Primul studiu din lume care a realizat o comparație directă între reacțiile imunitare declanșate de vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de companiile Pfizer și AstraZeneca a descoperit niveluri consistente și comparabile de anticorpi la persoanele de peste 80 de ani după inocularea lor cu prima doză a oricăruia dintre cele două seruri, au anunțat miercuri autorii cercetării, transmite DIGI24.ro.

Sursa citată scrie că, potrivit Studiul, realizat în Marea Britanie, a descoperit și faptul că o componentă de o importanță critică a sistemului imunitar, celulele T, au indus un răspuns imunitar mai puternic în rândul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca-Oxford decât în rândul celor vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech, notează Agerpres, care citează Reuters

Autorii acestei cercetări, care au analizat probe de sânge prelevate de la 165 de persoane din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 80 și 90 de ani și care au fost inoculate cu primele doze ale celor două vaccinuri anti-COVID-19 menționate, sunt de părere că descoperirea lor ar trebui să fie analizată în cadrul unor studii ulterioare.

În timp ce anticorpii pot să blocheze abilitatea noului coronavirus de a pătrunde în celulele umane, limfocitele T pot să ofere o protecție mai amplă, atacând și ucigând orice celule care au fost deja infectate cu noul virus.

"Aceste vaccinuri sunt atât echivalente, cât și eficiente în a induce un răspuns al anticorpilor în marea majoritatea a persoanelor (incluse în studiu, n.r.), chiar și după administrarea unei singure doze", a declarat Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea Birmingham și unul dintre coordonatorii studiului.

"Ambele vaccinuri sunt bune", a adăugat el în timpul unei conferințe de presă, organizată pentru a prezenta rezultatele cercetării.

Studiul a fost publicat online în format pre-print, înainte de a fi examinat de alți oameni de știință prin procedura "peer-review". Potrivit cercetării, anticorpii au fost prezenți la niveluri similare, de 93% pentru cei 76 de participanți care au primit prima doză de vaccin Pfizer și de 87% pentru cei 89 de participanți inoculați cu prima doză a vaccinului AstraZeneca.

Celulele T, mai puternice în cazul celor vaccinați cu prima doză de AstraZeneca

Helen Parry, lector de medicină clinică la Universitatea Birmingham și coautoare a studiului, a dezvăluit că un procent mai mare din rândul voluntarilor care au primit vaccinul AstraZeneca au prezentat reacții detectabile ale celulelor T.

Noul studiu se adaugă unor dovezi tot mai numeroase furnizate de alte studii despre maladia COVID-19 care sugerează că anticorpii - care opresc noul coronavirus să se atașeze de celulele umane - ar putea să nu reprezinte singurul element important al imunității la această boală și că limfocitele T ar putea juca la rândul lor un important rol protector.

"Acum va trebui să realizăm studii suplimentare pentru a înțelege ce înseamnă aceste diferențe constatate în privința reacției celulelor T", a adăugat Helen Parry.

Aproximativ jumătate din populația Marii Britanii a fost inoculată cu cel puțin o doză a unor vaccinuri anti-COVID-19, iar această țară deține astfel una dintre cele mai mari rate de inoculare din lume. Vasta majoritate a rezidenților din Marea Britanie au fost vaccinați cu serurile AstraZeneca și Pfizer.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău