Un studiu american arată ce activități au dus la răspândirea largă a COVID-19. Care sunt locurile cu cel mai mare risc

  • 12 Noiembrie 2020 13:40
Un studiu american arată ce activități au dus la răspândirea largă a COVID-19. Care sunt locurile cu cel mai mare risc

Un studiu realizat în SUA de oameni de știință de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago și Centrul de Cercetări Cambridge a analizat legătura dintre activitățile americanilor și locurile cu cel mai mare risc de transmitere a Covid-19. Cercetătorii au folosit o cantitate mare de date anonimizate, colectate în timpul primului val al pandemiei.

Studiul publicat în revista Nature a analizat circulația a 98 de milioane de oameni din zece orașe americane, stabilind că locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid-19 sunt restaurantele, sălile de sport și cafenelele. Potrivit livescience.com, cercetarea s-a bazat pe activitătile americanilor, analizate conform datelor anonimizate de pe telefoanele lor mobile, timp de două luni, în principalele orașe ale Statelor Unite, dezvoltând un model epidemiologic privind răspândirea coronavirusului. 

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago și Centrul de Cercetări Cambridge din Microsoft au analizat datele în 10 dintre cele mai mari orașe din Statele Unite, inclusiv Chicago, Illinois, New York și Philadelphia, Pennsylvania. Apoi, au monitorizat mișcările din oră în oră ale subiecților, prin intermediul telefoanelor mobile, între diferite „puncte de interes” în care oamenii mergeau zilnic, precum restaurante, biserici, săli de sport, hoteluri, magazine auto și magazine de articole sportive din 57.000 de cartiere, scrie Mediafax.

Cercetătorii din SUA au dezvoltat "modele de răspândire a Covid-19" și le-au comparat cu datele reale

Oamenii de știință au folosit apoi informațiile pentru a dezvolta modele de răspândire a infecțiilor și le-au comparat cu datele reale despre răspândirea virusului. Concret, locurile publice care au condus la o creștere mai mare a infecțiilor în orașele examinate sunt restaurantele cu capacitate maximă, urmate de sălile de sport, cafenele, hoteluri și moteluri. Cu toate acestea, prin limitarea prezenței în restaurante la 20% din capacitatea lor maximă, susțin cercetătorii, infecțiile ar fi reduse cu peste 80%. 

În cazul în care studiul publicat de Nature va fi confirmat, ar putea oferi informații utile cu privire la ce activități să rămână închise și care să rămână deschise, limitând daunele aduse economiei Statelor Unite, dar și la nivel global. 

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
-0
Wed
-0
Thu
1

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău