Un stat european își construiește gard de 2,5 metri la granița cu Rusia

  • 26 August 2015 09:03
Un stat european își construiește gard de 2,5 metri la granița cu Rusia

Departamentul local al poliției și grănicerilor din Estonia a informat că în anul 2018 va începe construirea la graniță a unui gard înalt de 2,5 metri.

Din cauză că în unele locuri granița trece prin mlaștini și bălți, gardul va fi construit deocamdată numai pe distanța de o treime (circa 108 km). În partea de sus a gardului va fi sârmă ghimpată. În porțiunile greu accesibile va fi marcată doar frontiera și instalați stâlpi de graniță. Acolo paza va fi întărită cu camere de luat vederi și cu drone.

În septembrie 2014, pe porțiunea de graniță greu accesibilă și prost marcată a fost răpit de ruși ofițerul serviciului estonian de securitate Eston Kohver. În august 2015 a fost condamnat în cadrul unui proces ce a avut loc în Rusia la 15 ani închisoare pentru trecerea ilegală a graniței și trafic de arme (avea la el pistoletul de serviciu).

Tot la începutul lui august, autoritățile Letoniei au informat despre intenția de întărire a pazei și "îmbunătățirea infrastructurii zonei de graniță" contra sumei de 17 milioane euro. Ministrul leton al afacerilor interne, Rihards Kozlovskis, a vorbit despre întărirea pazei la granița de peste 200 km. De la începutul anului, la această graniță cu Rusia au fost prinse 200 persoane.

Până acum, singurul vecin al Rusiei, care a hotărât întărirea graniței sale cu această țară a fost Ucraina. Kievul consideră Moscova drept agresor. Construirea unor bariere la graniță va costa circa 200 milioane dolari. Ucraina este singurul stat care construiește adevărate întăriri la granița sa cu Rusia. În afară de garduri, bariere de metal și șanțuri, planul de întărire a pazei la graniță prevede și construirea unei rețele de tranșee, buncăre, iar în unele locuri și câmpuri minate. Este vorba de acele porțiuni pe unde trec drumurile spre marile orașe (de exemplu Harkov) sau în spatele frontului în Donbas.

Andrzej Lomanovski, RZECZPOSPOLITA, Polonia

Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău