Un sport de tradiție, aproape de excluderea de la Jocurile Olimpice. E puternic finanțat de ruși

  • 08 Iunie 2023 11:24
Un sport de tradiție, aproape de excluderea de la Jocurile Olimpice. E puternic finanțat de ruși

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) se pregătește să excludă Federația internațională de box(IBA) din lumea olimpică, punctul culminant al unui conflict de patru ani și care pune sub semnul întrebării menținerea "nobilei arte" în programul Jocurilor Olimpice după ediția 2024 de la Paris, informează AFP.

Comitetul Executiv al instanței cu sediul la Lausanne a "recomandat'' miercuri Sesiunii CIO, adică Adunării sale Generale care a fost convocată în mod extraordinar pe 22 iunie, "să retragă recunoașterea" IBA, deja "suspendată" începând din 26 iunie 2019, a indicat forul olimpic mondial într-un comunicat, scrie ziare.com.

Suspansul nu prea există în acest caz, întrucât Sesiunea CIO ratifică, în general, ceea ce decide Executivul, iar IBA ar trebui așadar să piardă definitiv dreptul de a organiza turneele olimpice de box și, totodată, profitul financiar care îl însoțește, pentru a trăi doar din propriile resurse.

Autoritatea boxului amator, discreditată de scandalurile repetate de arbitraj, o datorie abisală și un fost conducător uzbec considerat de SUA drept "unul dintre liderii crimei organizate", și-a proclamat totuși dorința de reformă prin alegerea unui nou președinte în decembrie 2020, în persoana rusului Umar Kremlev.

Dar, într-un raport publicat miercuri, CIO nu doar că a constat faptul că IBA "nu a îndeplinit condițiile" stabilite pentru reintegrarea sa, ci acuză federația că a intrat în confruntare directă cu organismul olimpic, mergând până la "intimidare'', în special după ce CIO a preluat organizarea turneului olimpic de box de la Paris 2024, după ce a făcut același lucru și cu ocazia Jocurilor de la Tokyo, în 2021.

Organizația olimpică deplânge, de asemenea, dependența financiară persistentă a IBA de gigantul rus Gazprom, principalul să sponsor, adus de Umar Kremlev, care a sfidat CIO autorizând boxerii ruși și belaruși să lupte sub propriile culori la Campionatele Mondiale feminine din luna martie, desfășurate în India.

 

Executivul CIO a reconfirmat prezența boxului la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, decisă încă de la sfârșitul anului 2020, dar menține suspansul în privința prezenței acestui sport la Olimpiada din 2028, de la Los Angeles, al cărei program trebuie adoptat anul acesta.

Căderea în dizgrație a IBA coincide cu apariția unui nou actor, foarte tânăra federație internațională World Boxing, propulsată în culise de mai multe federații occidentale, căreia i s-au alăturat deja Statele Unite și Elveția. Marea Britanie, Olanda și Noua Zeelandă au indicat la rândul lor că vor să urmeze exemplul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău